Церква Успіння Пресвятої Богородиці (м. Ґленворт, Канада)

Церква Успіння Пресвятої Богородиці - перша церква парафії.

Церква була побудована в 1926 році на півтора акровій прерійній ділянці за чотири з половиною милі на південь від Глентворта. Єпископ Никита Будка відслужив першу Божественну Літургію в церкві 16 червня 1926 р. І знову відвідав парафію в 1927 р. Божественну Літургію в цій церкві також відслужили архієпископ Василій Ладика в 1934 р. та єпископ Андрій Роборецький у 1957 та 1970 рр.

Церква являє собою невелику дерев'яну побудовану прямокутну споруду розміром 30 х 16 футів, яка стоїть на низькому бетонному підвалі та має дві суміжні споруди. Стіни оброблені сайдингом з пофарбованого дерева, двосхилий дах гонтовий; два хрести виступають над його східним і західним вершинами. Головний вхід веде через захід, що прилягає притвором-вестибюлем. У сусідній східній структурі знаходиться святилище з головним вівтарем. В інтер’єрі розпис патрона церкви та традиційні ікони нави - скляні олійні відбитки. Кілька рядів стільців у нефі забезпечують місця для вірних. Освітлення здійснюється газовими лампами та свічками. Опалювальне обладнання забезпечує масляний нагрівач. Церкву збудували парафіяни добровільною працею та фінансовими пожертвами. Робота велася під керівництвом Теодора Гуски. Землю під об’єднану церкву та кладовище передав Яким Клим.

Українські поселенці прибули в цей район у 1908 р. переважно з Борщівського повіту. Членами засновників парафії були: Теодор Гуска, Марія Гуска, Іван Сірман (Шерман), Анна Сірман, Юстина Клим, Яким Клим, Максим Савчук, Петро Хардабура, Настя Карлаш, Михайло Василишин та Василь (Васий) Карлаш. Спочатку громаді служили Преподобний Джон Колкун, Преподобний Еміліан Андру-Човіч та Преподобний Михайло Ірча. Пізніше наступні пастори пастирського округу виконували духовні потреби парафії.

У 1941 р. на парафії було зареєстровано 7 членів з 6 дітьми (проп. Книга), у 1961 р. було 50 душ (довідник). У 1975 році було нараховано 8 сімей або 32 особи. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного каноніка Мирона Пилипчука, виконуючого обов'язки пастора, Михайла Гуску, Романа Окраінці, Пітера Окраінці, Майкла Зака, Денніса Василишина, Броні Гуску, Діани Окраінці, Кеті Окраінці та Пітера Шермана. Українська католицька парафія Успіння Пресвятої Діви Марії, Глентворт, знаходиться під пастирським наглядом Свіфт-Каррент.

Перелік