Церква Пресвятої Євхаристії (Фоам-Лейк, Канада)

Церква Пресвятої Євхаристії є другою церквою парафії.

Нинішня парафія на озері Піни описується в «Пропам’ятній книзі» так: «Місійний пост, який обслуговують отці-редемптористи Йорктону; святі богослужіння відбуваються в приватних будинках ». У 1945 р. Члени цієї місійної посади обрали свого першого виконавця церкви у складі: Отців Редемптористів головою виконавчої влади; Джон Кузуб, віце-президент; Пітер Стен, секретар; та Мет Зінковський, скарбник. У 1948 році парафіяни придбали церкву Холар і перенесли її на парафіяльну ділянку, розташовану за чверть милі на схід від озера Піна. У 1964 році, прослуживши парафію протягом шістнадцяти років, церкву продали та розпочали будівництво теперішньої церкви. Єпископ Андрій Роборецький неодноразово відвідував парафію та благословив нову церкву 25 червня 1967 року.

Друга церква розташована в центрі озера Піна на трьох ділянках, придбаних у міста за 2000 доларів. Масивна прямокутна споруда побудована з бетонних блоків та цегли розмірами 120 х 150 футів і має дві вежі, укріплені хрестами з відповідних сторін головного входу. Асфальтовий дах у центрі трохи піднесений. В інтер'єрі стіни мають штукатурну обробку і пофарбовані у світлий колір, паркетна дошка покрита килимами в центральній частині проходу та в зоні святилища, а стеля відповідає зовнішньому контуру даху. Інтер'єр розділений на три основні ділянки, що складаються із піднесеного на захід святині з головним вівтарем та прилеглими до ризниць північчю та півднем, нефом та східним тамбуром. На східний хор в горище входять сходи в нефі. За головним вівтарем висить великий полотняний олійний живопис мецената церкви; в нефі, з відповідних боків святині, - два невеликі вотивні вівтарі з полотном олійного живопису Пресвятої Богородиці та Христа Спасителя. Усі три картини - твір Романа Коваля. Підвал церкви служить парафіяльним залом з кухонними зручностями і має входи з північного кінця тамбура та церкви. Церква містить дерев'яні лавки, розміщені приблизно 250 осіб, освітлений електрикою, централізовано опалюється газом та має сучасні сантехнічні споруди.

Парафіяни спорудили церкву за проектом Василя Бучка згідно архітектурних планів архітекторів Портналла та Градле Регіни. Будівництво та всі супутні витрати склали 100 000 доларів; вони були покриті щедрими пожертвами та пожертвами парафіян, різними проектами збору коштів, організованими жінками парафії, та незліченними годинами добровільної праці. Всі деталі будівництва, включаючи фінанси, перебували під егідою виконавчої влади та комітету будівництва. До складу парафіяльної адміністрації входили: Джон Середа, президент; Пол Стен, секретар; Джон Попік, скарбник. До складу будівельного комітету входили: Теодор Галик, президент; Нік Федерко, секретар; Петро Олексюк, скарбник; Пітер Стен, Нік Лозоскі та Майкл Зенковський, члени комітету.

Перші українські поселенці прибули на озеро Піна з сусідніх парафій Модель Фарм, Туфф-Нелл, а також з Вінніпегу, Манітоба. 23 березня 1940 року можна вважати датою заснування парафії; цієї дати п’ять членів сімей разом з преподобним Володимиром Корбою, відслужили першу Божественну літургію парафії в домі Василя (Білла) Шевчука.

У 1961 р. парафія зареєструвала 100 душ (довідник), у 1975 р. було 50 сімей та 17 одинаків. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного Михайла Шудіо, ЧССР, пастора. Нік Федерко, Джозеф Райна, Джон Середа, Стів Шебель та Тоні Баран-Іук. Українська католицька парафія Пресвятої Євхаристії на озері Піни знаходиться під пастирською відповідальністю Йорктона.

Перелік