Церква Преображення Господнього (Дніпро, Канада)

Церква Преображення Господа нашого Ісуса Христа є другою церквою парафії.

Українські поселенці-першопрохідці в цій області збудували першу церкву, зрубну конструкцію, в 1904 р. До 1918 р. у цій церкві служили релігійні секти Серафими. Перше святе богослужіння для католицької громади відбув 20 серпня 1918 р. Преподобний Генрі Болз. 1 листопада 1930 року ця церква була знищена вогнем. Отже, члени-засновники парафії побудували другу церкву в 1931 році за дві милі на схід та дві милі на південь від початкової церкви. Нинішню церкву відвідали два рази єпископ Никита Будка та архієпископ Василь Ладика, які благословили храм 13 червня 1938 року. Єпископ Андрій Роборецький вшанував парафію кількома візитаціями та востаннє відслужив Божественну літургію в храмі 10 травня 1970 року.

Територія церкви у 5 акрів знаходиться в дев’яти милях на північ від Рейну та в одинадцяти милях на південний схід від Донвелла. Церква являє собою дерев'яну конструкцію хрестоподібної споруди, 56 х 36 футів. з центральним куполом. Зовнішні стіни, включаючи барабан, що підтримує купол, оброблені пофарбованим вузьким дерев’яним сайдингом і містять прямокутні вікна з напівкруглими вершинами. Дах ґонтовий, а купол покритий білим листовим металом.

Орієнтація церкви - схід-захід, головний вхід із заходу через тамбур; сходи біля південної стіни тамбуру ведуть до хору. Святиня з головним вівтарем розташована у східному крилі хрестоподібної споруди. Скрипчаста стеля виходить над крилами, що перетинаються, тоді як великий добре освітлений купол, який підтримується аркадами та чотирма пілястрами, домінує в центральній частині церкви. У прилеглому притворі на північній стороні церкви розміщена ризниця, а в додатковій північній споруді розміщується нагрівальний вузол. Церква має дерев'яну підлогу, дерев'яні лавки розміщую приблизно 100 осіб та електричне освітлення.

У 1935-1936 роках церкву художньо оздобив Павло Заболотний; ікони були виконані в техніці олія на полотні та встановлені на оброблених стінах v-стику; декілька менших фресок та чотири євангелісти, знайдені на трикутних формаціях під барабаном купола, були намальовані безпосередньо на стінах. У 1960 році церква була відремонтована. Стіни були оздоблені доннаконою і, таким чином, покривали оригінальний орнамент церкви, за винятком тих картин, які були залишені виставленими лише з перефарбованою рамкою.

Вартість будівництва церкви склала 5000 доларів. Вони були покриті приватними пожертвами парафіян, які також добровільно працювали у будівництві церкви та благоустрої території. Бригадиром парафіяльних добровольців був Михайло (Михайло) Тихоліз. Церкву та кладовище площею 5 акрів подарував Дмитро Киба.

Українське поселення в цій місцевості розпочалось у 1897 р. із поселенців з Борщівського та Городенківського повітів. Членами засновників парафії були: П. Киба, Д. Киба, І. Киба, Х. Юрків, Д. Маковський, Д. Щур, Ю. Андрусяк, І. Тимбрик (Тимрік), Н. Тимрік, А. Черковняк, Пант. Корней, Семен Кушнір, Т. Ясінко, Д. Деренівський , Х. Ягольницький та М. Деренівський. Першим пастором, який відвідав поселенців, був преподобний Ахілле Делаер, ЧССР; він прийшов у супроводі преподобного Василя Жолдака у 1901 році і відслужив богослужіння в домі К.Гриба. Походження від членів-засновниць цієї парафії - сестра Антонія Юрків із сестер-служебниць Непорочної Марії.

У 1941 р. До парафії було зареєстровано 75 сімей, що мають 140 дітей та 140 дітей (проп. Книга). У 1961 р. Було 80 окремих членів (анкета), а в 1975 р. Було враховано 17 сімей. У 2003 році парохом парафії є преподобний Іван Деркач. Зараз служби проводяться лише раз на рік.

Українська католицька парафія Преображення Господа нашого Ісуса Христа, м. Дніпро, знаходиться під пастирською відповідальністю Камсака. “Дніпро”, назва українського походження, відноситься до Дніпра, найбільшої річки України. Це поселення також називають "На" Донвелл (в Донвеллі) або Рейн, посилаючись на населені пункти поблизу.

Перелік