Церква святих Петра і Павла (Чаплін, Канада)

Церква святих апостолів святих Петра і Павла - перша церква парафії.

Церква стоїть на території, яка оточена прерією площею два акри, і була побудована в 1943-1944 рр. та відремонтована у 1968 р. Єпископ Андрій Роборецький відслужив Божественну літургію у церкві у 1956 р. І востаннє служив там Папський Молебень 17 серпня 1969 р.

Церква являє собою невелику прямокутну дерев'яну споруду розміром 32 х 24 фути, увінчану куполом і хрестом на фронтальній вершині двосхилого даху. Він стоїть на низькому бетонному підвалі та оброблений вузьким дерев’яним сайдингом. Орієнтація церкви - схід-захід.

Головний вхід знаходиться біля південної поздовжньої стіни, а святилище з головним вівтарем - у східному кінці споруди. В інтер’єрі церкви зберігаються скляні олійні відбитки покровителя церкви та дві традиційні ікони нави Святої Богородиці та Христа, Люблячого Людство. Дерев'яні лави на сидінні бабиці на 40 осіб. Церква має освітлення свічками та опалюється нагрівачем на дровах. Біля церкви стоїть дерев'яний місійний хрест; до церковного майна примикає парафіяльне кладовище.

Українське поселення в цій місцевості розпочалось у 1911 р. У 1937 р. стараннями Олекси (Олексія) Патріка парафіяни придбали церкву та кладовище площею 2 га. Незабаром після цієї покупки місце благословив преподобний Джон Тіявський. У 1961 р. Парафія складалася з 60 душ (довідник), в 1967 р. - 34 душі (анкета), а в 1975 р. - бл. 20 індивідуальних членів. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного каноніка Мирона Пилипчука, виконуючого обов'язки пастора, Фреда Маккова, Гаррі Макоу та Джона Закалузного.

Українська католицька парафія святих Петра та Павло, Грім Крик, знаходиться під пастирською опікою Свіфт Каррент.

Перелік