Церква Зіслання святого Духа (Чехів, Канада)

Церква Зіслання Святого Духа - перша церква парафії.

Церква була побудована в 1906 році. У 1927 році вона була перенесена в інший район того ж місця та реконструйована. Єпископ Никита Будка благословив церкву в 1914 році і знову відвідав парафію в 1918 році. Подальші єпископські візитації були архієпископом Василієм Ладикою в 1933 році та єпископом Андрієм Роборецьким у 1959 році.

Дерев’яна церква має вигляд витягнутого хреста з центральним восьмигранним куполом. Дах і купол ґонтові; купол над куполом покритий білим листовим металом і увінчаний хрестом. Вхід до церкви здійснюється через невеликий сусідній притвор-вестибюль із низьким двосхилим дахом. І екстер'єр, і інтер’єр церкви оброблені вузьким дерев’яним сайдингом та пофарбовані у світлий колір. В інтер’єрі склепінчаста стеля виходить у великий центральний купол. Піднесене святилище та головний вівтар мають одну прилеглу ризницю, яка виходить на територію церкви; Нава містить дерев’яні лави, розраховані приблизно на 70 осіб. Освітлення забезпечується свічками під час нагрівання дров’яної або вугільної печі. Церква була побудована загальною вартістю 3000 доларів та добровільною працею парафіян під керівництвом Данила Головачука та Стефана Регалюка. Церкву та цвинтар на двох гектарах подарував Семен Люцій. Під час її переселення в 1927 р. біля церкви була побудована дерев’яна дзвіниця з трьома дзвонами; хрест поблизу вшановує пам’ять Святої Місії 1914 року.

Українське поселення в цій місцевості розпочалось у 1902 р. з поселенців із села Чехів Бучацького повіту, які таким чином назвали свою парафію. Членами-засновниками були: Васий Пристай, Микола Луців, Іван Головачук, Танас Романишин. Перші священні богослужіння відслужили преподобний Ахілле Делаере, ЧССР, Преподобний Генрі Боелс, ЧСР і Преподобний Френсіс Ван ден Бош, ЧСР, і проходили в землянках, спочатку зайнятих поселенцями. Пізніше, до будівництва церкви, вони проходили в будинку Ф. Назара. У 1941 році парафія налічувала 30 членів із 60 дітьми (проп. Книга); в 1967 р. було 90 душ (анкета), а в 1975 р. було враховано 17 сімей та 4 самотніх членів. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом Преподобного Казимира Кучарека, виконуючого обов'язки пастора пастирського округу Петра Гульки та Пола Шапті.

Українська католицька парафія Святого Духа, Чехів, знаходиться під пастирською відповідальністю Прецевіля.

Назва “Чехів” походить від села в Бучацькому повіті Галичина (Галичина).


Перелік