Церква Зіслання Святого Духа (с. Кандіак, Канада)

Біля церкви у 1913 році була побудована дзвіниця з єдиним дзвоном. Металевий місійний хрест на бетонній основі встановлений у 1974 році. Парафіяльне кладовище також знаходиться біля церкви. «Український греко-католицький національний дім» через дорогу був побудований у 1918 році. Церква Святого Духа - перша церква парафії.

Церква була побудована в 1913 році на горбистій місцевості в трьох з половиною милях на південь від Кандіака. Візитації єпископів здійснювали єпископ Никита Будка в 1917 і 1922 роках, архієпископ Василь Ладика в 1933 і 1939 роках та єпископ Андрій Роборецький у 1956, 1963 роках, з нагоди 50-річчя парафії, і в 1973 році.

Церква, розташована на низькому бетонному підвалі, являє собою прямокутну споруду з прямокутними вікнами, двосхилим дахом та одним невеликим куполом над площею святилища. У 1951 році церква була збільшена до розмірів 64 х 22 фути. Килимове, піднесене святилище та головний вівтар відокремлені від нефу іконостасом. Сусідня ризниця виходить на територію церкви. Неф містить дерев'яні лави та сходи, що ведуть до хору над невеликим порталом-тамбуром. У церкві є електрика та центральне газове опалення. Храм був побудований добровільною працею та фінансовими пожертвами всіх парафіян під час душпастирства Преподобного Х. Болса, ЧССР. Бригадиром будівництва був Іван Дусик. У 1918 році, під час душпастирства Преподобного Калузняцького, Гаврило Василів художньо прикрасив і розписав церкву. Землю для церкви та кладовища подарував Іван Котилюк.

Біля церкви у 1913 році була побудована дзвіниця з єдиним дзвоном. Металевий місійний хрест на бетонній основі встановлений у 1974 році. Парафіяльне кладовище також знаходиться біля церкви. «Український греко-католицький національний дім» через дорогу був побудований у 1918 році.

Українські поселенці прибули в цю місцевість до 1895 року з Яворівського повіту. Вони створили парафію в 1913 році під керівництвом Василя Стопанського, Андрія Романова, Івана (Івана) Дусика та Івана Котилюка. До будівництва церкви святі богослужіння проводили в приватних будинках і служили Преподобний А. Делаере, ЧССР, Преподобний Х. Боелс, ЧСР та Преподобний Н. М. Дескампс. ЦРСР. (Ювілейна книга. Преподобний Е. Тремблей). Парафія налічувала п’ятнадцять членів-засновників. У 1941 р. Було 62 члени з 75 дітьми (проп. Книга), у 1961 р. - 75 душ (довідник), а в 1975 р. - 23 члени. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного Е. Тремблей, ЦРСР, пастора, Івана Лесюка, Йосипа Гілевіча. Андрій Стопанський та Френк Романов.

Українська католицька парафія Святого Духа, Кандіак, знаходиться під пастирською відповідальністю Монмартру.


Перелік