Церква Зіслання Святого Духа (м. Бучанан, Канада)

Церква Святого Духа є другою церквою парафії.

Перша церква була побудована членами-засновниками міста 1935 року. У північно-східному Б'юкенені. Першу Божественну Літургію у храмі відслужив преподобний Стефан Семчук. Церква являла собою дерев'яну хрестоподібну споруду з невеликим центральним розміщеним сліпим куполом. У 1956 році його вдарила блискавка і було повністю знищено в результаті пожежі. Між 1957 і 1958 роками парафіяни побудували нинішню церкву, яку благословив єпископ Андрій Роборецький 28 липня 1957 року.

Церква являє собою дерев'яну конструкцію прямокутної споруди, 70 х 40 футів, з двома невеликими куполами над фронтальними вежами. Її стіни оброблені пофарбованим вузьким дерев’яним сайдингом і містять прямокутні вікна з арочними вершинами. Як орієнтована на схід церква має головний західний вхід, що веде через тамбур; сходи вздовж південної стіни тамбуру веде до хору, який виходить над тамбуром; з північного боку тамбура знаходиться приміщення для зберігання церковних виробів, що рідко використовуються. Піднесене святилище з головним вівтарем, протезою та розписом церкви має дві сусідні ризниці, які виходять на територію церкви. З відповідних боків святині та перед нефом знаходяться два традиційно присвячені скляні олійні відбитки Святої Богородиці та Христа, який любить людство. Верхні стіни та склепінчасту стелю оброблені доннаконою, пофарбованою у світлий колір; нижні ділянки стін оброблені фанерою. Церква має дерев'яну підлогу, килимове покриття біля центрального проходу та перед головним вівтарем, і містить дерев'яні лавки, розраховані на приблизно 120 осіб. Освітлення здійснюється електрикою, центральне опалення - газом.


Церква побудована за рахунок приватних пожертв та добровільної праці парафіян. Витрати на будівництво склали 15 000 доларів, головним майстром будівництва був Стефан (Стів) Гулка. Об’єднану церкву та кладовище прихожани придбали за 200 доларів.

Дерев'яний місійний хрест був встановлений біля церкви в 1945 році. Дерев'яна дзвіниця поруч також була побудована в 1945 році; дзвін придбали парафіяни за 500 доларів. Неподалік від церкви є парафіяльний зал та резиденція священика, яка служить місцем пастирського округу.

Українські поселенці прибули в цю область у 1903 році з різних повітів Західної України. Парафія була створена в 1935 році. До цієї дати парафіяни реєструвались у сусідніх парафіях району. Членами-засновниками парафії були: преподобний Стефан Семчук, Василь Кривий, Петро Матвіїв, Дмитро Васильків, Іван Гринчишин, Гнат Кузьмар, Андрій Гриньків, Степан Василів, Лев. Куткевич та Василь Гриньків. У 1941 році парафія складалася з 16 членів та 13 дітей (проп. Книга), у 1961 році - 100 душ (довідник), а в 1975 році було 16 сімей та 11 одиноких членів. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного Петра Хардібали, пастора, Богдана Гринчишина, Метта Філіпєва, Роберта Статчука, Майкла Гнатіва та Антона Тратча.

Українська католицька парафія Святого Духа в Бьюкенен - це місце проживання пасторського району Б'юкенен із парафіями-супутниками в Олеші, Ковалівці, Василіві та Тадморі. Пастором для району є преподобний Петро Хардібала.


Перелік