Церква Пресвятої Богородиці (с. Бучач, Канада)

Церква Пресвятої Богородиці - перша церква парафії.

Члени-засновники парафії побудували цю церкву в 1913 році; храм був відремонтований у 1924 році. Єпископ Никита Будка відвідав церкву в 1914 і 1918 роках і благословив її під час першої єпископської візитації. Церкву також відвідували архієпископ Василій Ладика у 1933 році та єпископ Андрій Роборецький у 1952 та 1962 роках.

Побудована з дерева прямокутна церква, розміром 33 х 22 фути, має один невеликий купол над ґонтовим дахом та два однорукі металеві хрести на вершинах зі сходу та заходу. В інтер'єрі є лише один головний вівтар, хор-лофт на протилежному кінці та неф, в якому дерев'яні лави забезпечують місця для сидіння приблизно 20 особам. Свічки забезпечують освітлення, а церква опалюється деревом. Витрати на будівництво, 900 доларів, були покриті щедрими пожертвами парафіян, які також добровільно працювали у будівництві під керівництвом Якова Рутковського (анкета 1975 р.) «Пропам’ятна книга» перераховує Данила Головачука. Церкву та кладовище у два гектари подарував Михайло Микитин.

Біля церкви стоїть місійний хрест, датований 1940 роком. Також неподалік знаходиться дерев'яна дзвіниця з одним дзвоном, яку подарувала Анна Головачук.

Українські поселенці прибули в цю область між 1904 і 1906 роками з Бучацького повіту, на честь якого назвали свою парафію. Спочатку поселенців обслуговували отці-редемптористи з Йорктону, а богослужіння проводили в приватних будинках, особливо в домі Василя Дулаки. Пізніше пастори їздили з парафій Канора та Арран. Основоположниками цієї парафії були Мих. Микитин, Петро Чимка, Ник. Кроподра, Захар Яцишин (Яцишин) та Стефан Панасюк. Першу Божественну Літургію у збудованій церкві відслужив преподобний Нестор Дрогомирецький. У 1941 році парафія зареєструвала 15 членів із 70 дітьми (проп. Книга); у 1961 р. було 20 душ (довідник), а в 1975 р. залишилось 7 сімей та 6 самотніх членів, які часто беруть участь у святих богослужіннях у парафії Хейзел Делл.

Українська католицька парафія під опікою Пресвятої Діви Марії, Бучач, знаходиться під пастирською відповідальністю м. Пріцевіль.

“Бучач” - назва старого та історичного повітового міста, розташованого на березі річки Стрипи на південному сході Галичини. Статус міста він набув у 1558 р. (Дж. Б. Рудницький: Канадські топоніми українського походження, с. 20).

Перелік