Церква Пресвятої Трійці (с. Бруно-Фармс, Канада)

Церква Святої Трійці - друга церква парафії.

Перша церква була побудована членами-засновниками у 1909 році на території площею три гектари в чотирьох з половиною милях на схід від міста Бруно. Земля, на якій була церква, була подарована Василем Томсом. Будівництво проводили всі члени парафії; чоловіки підготували колоди і побудували конструкцію; жінки інтер’єр та екстер’єр обштукатурили глиною. Церква була невеликою спорудою, яка незабаром стала замалою для потреб зростаючої парафії. У 1925 році була побудована більша споруда, яку благословив архієпископ Василій Ладика в 1933 році. Єпископ Андрій Роборецький кілька разів відвідував парафію; при присутності єпископа Андрія парафія віддала особливу шану піонерам, відзначаючи День піонерів 23 травня 1963 року.

Спочатку церква являла собою прямокутну споруду з іконостасом. У 1955 році під керівництвом Преподобного Петра Криворучки та волосного виконавця у складі Григорія Кісіля, Стіва Греско та Тоні Змуда церква була розширена, а зруйновані іконостаси вилучено. В даний час церква має вигляд витягнутого хреста (хрестоподібна) розміром 66 х 42 фути; ширина кожного плеча, що перетинається, становить 28 футів.

Церква побудована з дерева; вона стоїть на високому бетонному підвалі і має архітектурно доповнюючий ґонтовий двосхилий дах. Маленький сліпий купол виступає над віссю плечей, що перетинаються; три додаткові куполи знаходяться над фронтальним вершиною даху та двома передніми вежами. Стіни оброблені вузьким дерев’яним сайдингом і містять прямокутні вікна з напівкруглими вершинами. Церква орієнтована на із сходу на захід. Храм містить піднесене святилище з прилеглими до півночі та півдня ризницями, які також виходять на територію церкви, наву та тамбур. У хор, що виходить над тамбуром, входять сходи біля південної стіни нави.

У святині прямо за головним вівтарем висить велика церковна ікона покровителя; з відповідних боків святині, вздовж бічних стін церкви, розташовані ікони Пресвятої Богородиці та Христа Спасителя. Всі три ікони виконані в техніці полотно, олія, і є творами творчості Теодора Барана. Верхні ділянки стіни та склепінчаста стеля оброблені в доннаконі, нижні ділянки стін мають імітацію дерев’яних панелей.

Церква має дерев'яну підлогу, яка килимово покрита в центрі проходу нави та перед головним вівтарем, дерев'яні лавки розміщуються приблизно 100 осіб, електричне освітлення та центральне опалення на мазуті. Підвал церкви містить невелику залу, яка відповідає різним потребам парафії; вхід у підвал здійснюється з південної сторони церкви та церкви.

Ця церква також була побудована завдяки щедрим фінансовим пожертвам та добровільній праці парафіян під керівництвом Слободи. Вартість будівництва склала 3500 доларів, місце церкви подарував Василь (Білл) Торнс.

Біля церкви розташовані великий дерев'яний церковний хрест та дзвіниця, датовані бл. 1920-1925 рр .; дзвін був придбаний за рахунок колективних фондів. Парафіяльний зал, який був побудований у 1945 році, був зруйнований пожежею в 1973 році.

Парафіяльне кладовище знаходиться на північ від церкви як продовження церковного майна.

Українське заселення в цій місцевості розпочалось у 1903 р. Переважно з Борщівського повіту. Членами-засновниками парафії були: Ігнат Солар, Каспер Борисько, Михайло Смоуд, Бартко Ременда, Васий Стадник, Юрко Чомовей, Пилип Єванішен, Гринько Гриців, Іван Тарновський, Микола Микитюк, Дмитро Микитюк, Юрко Грикосіко, Інджеко Іркос Іван Бунко, Данило Поланік, Іван Сіерма-чевські, Федір та Антін Сірмачевські, Іван Привальний, Василь Тернс, Олекса Ярошко, Михайло Савіцький та Петро Стадник.

Першими пасторами, які відвідали поселенців, були: Преподобний Еміліан Андрухович та Преподобний Нестор Дрогомерецький. У 1941 р. Парафія зареєструвала 70 членів з 252 молоді (проп. Книга), в 1961 р. було 290 душ, у 1975 р. було враховано 38 сімей членів.

У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: Преподобний Андрій Хоронзі, пастор, математик. Бунко, Том Єванішен, Роман Стадник, Тоні Інджеоскі, Гаррі Стадник та Майк Фей.

Українська католицька парафія Святої Трійці, Бруно (ферми), знаходиться під пастирською відповідальністю Гумбольдта.

Розклад богослужінь

Богослужіння не проводяться.

Перелік