Церква святого Миколая (с. Бруксбі, Канада)

Церква Святого Миколая - перша церква парафії.

У 1912 році преподобний Е. Андрухович благословив місце, і того року парафіяни побудували церкву, яку двічі відвідував єпископ Никита Будка зі своїм благословенням у 1915 р. Подальші єпископські візитації були архієпископом Василієм Ладикою в 1930 р. А також єпископом Андрієм Роборецьким у 1955 р. 1962 та 1974 роках.

Церква знаходиться за п'ять миль на південний схід від Бруксбі на горбистій і частково лісистій ділянці площею два гектари, подарованій Романом Юрчишиним. Дерев’яна конструкція в хрестоподібному плані розміром 40 х 25 футів з архітектурно доповнюючим двосхилим дахом та одним глухим куполом, увінчаним металевим хрестом. Головний вхід проходить через сусідній притвор-вестибюль з окремим двосхилим дахом. Церква орієнтована із сходу на захід. Східне святилище з головним вівтарем відокремлено від нави іконостасом, привезеним з Галичини у 1925 році за 850 доларів. Картини для іконостасів виконані П. Липинським з Едмонтону, Альберта. По обидва боки святині вздовж бічних стін розташовані два невеликі бічні вівтарі з традиційними іконами Матері Божої та Христа-Спасителя. Над західним кінцем нави простягається невеликий хор-горище.

Спочатку над церквою нависав великий красиво прикрашений центральний купол. Тепер цей купол герметичний, стіни оброблені доннаконою, пофарбованою у світлий колір, а нижні стіни мають імітацію дерев’яних панелей. Церква містить дерев'яні лавки, розраховані на приблизно 50 осіб, електричне освітлення та центральне опалення на мазуті. Будівництво цієї церкви, загальні витрати в 950 доларів, було здійснено за рахунок щедрих пожертв та добровільної праці парафіян під керівництвом Михайла Ількова.

Територія церкви містить дзвіницю з трьома дзвонами, місійний хрест, встановлений у 1959 р., та парафіяльний зал, побудований у 1933 р. Імені Маркіяна Шашкевича. Це друга парафіяльна зала, перша побудована в 1918 році. Парафіяльне кладовище через дорогу знаходиться на землі, подарованій Василем Панчишиним. Меморіальна дошка дає короткий опис її історії.

Українські поселенці прибули в цю область в 1904 р. переважно із Заліщицького та Збаразького повітів. Першу волосну управу сформували Осип Притула, Василь Москаль та Василь Панчишин. У 1961 році парафія зареєструвала 120 душ (довідник), у 1967 році 21 сім'я (квест), а в 1975 році було підраховано 15 сімей. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного Джона Кобелака, MSF, пастора, Білла Арсеніка, Генріха Антонічука, Стіва Синюка, Стіва Притули, Білла Синюка та Петра Панчишина.

Українська католицька парафія Святого Миколая в Бруксбі знаходиться під пастирською відповідальністю Мелфорта.

Перелік