Церква святого Миколая (м. Бедфорд, Канада)

Церква Святого Миколая є третьою церквою парафії.

Перша зрубна споруда була побудована в 1910 році на площі в три акри за десять миль на північний схід від Ітуни. Храм був зруйнований пожежею в 1920 році, і того року добровільними парафіянами була побудована друга церква. Витрати на будівництво - 2700 доларів - були покриті пожертвами по 100 доларів від кожного парафіянина. Церкву, невелику споруду з одним центральним куполом, благословив єпископ Никита Будка у 1920 р. У 1951 р. Її продали українській католицькій парафії в Келліхері.

Нинішня церква була побудована в 1951 році на місці перших двох церков. 30 серпня 1953 року єпископ Андрій Роборецький благословив церкву та освятив вівтар. Хрестоподібна церковна споруда, 60 х 40 футів, має великий центральний восьмикутний купол, і два подібних, але менших куполів над фронтальними вежами. Куполи покриті білим листовим металом, а двосхилий дах гонтований, зовнішні стіни мають імітаційний цегляний асфальтовий сайдинг. В інтер'єрі північне святилище з головним вівтарем має дві сусідні ризниці, бічні стіни нави містять два бокові вівтарі з відповідних боків святині, тоді як південне крило споруди містить хор-лофт, який простягається над частиною нави. Високий добре освітлений центральний купол, підтриманий аркадами та чотирма пілястрами, домінує над віссю хрестоподібної конструкції. Церква не має електрики та централізовано опалюється дровами. Територія церкви містить велику дзвіницю прямокутної форми, бетонний місійний хрест; на цьому місці також є парафіяльне кладовище.


Українське заселення цього району розпочалося у 1906 р. із поселенців із села Ямниця Станиславівського повіту. Парафію Бедфордвіль часто називають «Станиславці» за місцем походження перших поселенців. Засновниками цієї парафії були: Іван Обуч, С. Смицнюк, Максим Козун, Деркач, Пилип Зуб'як, Кость Спільчук, Михайло Пасечний та Павло Чарандук. У 1941 р. Було 36 членів зі 168 дітьми, у 1961 р. - 137 душ (довідник), а в 1975 р. - 14 сімей. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного С. Іваночка пастора, Террі Козуна, Фреда Спілчука, Вільяма Спілчука, Михайла Спільчука та Володимира Галіпчука. Українська католицька парафія святого Миколая, Бедфордвілль, знаходиться під пастирською відповідальністю Ітуни.


Перелік