Церква святого Івана Богослова (м. Арран, Канада)

шеноЦерква святого Івана Хрестителя - друга церква парафії.

Восени 1916 року парафіяни залили бетонний фундамент для першої церкви. Однак, цей фундамент був замалий для церкви і, отже, був видалений. Між 1917 і 1918 роками була побудована велика церква; витрати на її будівництво було погашена протягом декількох років за рахунок приватних пожертв та позик парафіян. У 1924 році храм, а також парафіяльний зал Митрополита Шептицького були знищені вогнем. Нинішня церква була побудована в 1925 році на місці першої церкви.

Єпископ Никита Будка благословив наріжний камінь першої церкви у 1918 році; Архієпископ Василій Ладика благословив теперішню церкву у 1936 році; Єпископ Андрій Роборецький вшанував парафію кількома візитаціями і востаннє відвідав парафію та відслужив Божественну Літургію у храмі 7 липня 1970 року з нагоди свята покровителя церкви.

Церква стоїть на ділянці у півтора гектара у північному Аррані. Це хрестоподібна дерев’яна конструкція розміром 70 х 40 футів із зовнішнім та внутрішнім дерев’яним сайдингом, великий центрально розміщений восьмигранний купол, увінчаний куполом та трируким хрестом, і дві передні вежі, також увінчані куполами з однорукими хрестами; у верхній частині двосхилого даху з’являється третій фронтальний хрест.

Церква орієнтована із заходу та схід, має головний вхід зі сходу, який захищений відкритим притвором, та західне святилище. Святиня піднесена, прямокутної форми та має дві суміжні ризниці. Прямо навпроти святилища, що простягається над східним кінцем нефа, знаходиться хор, на який можна вийти сходами біля північної стіни. У центральній частині церкви переважає високий добре освітлений купол, підкріплений пілястрами та аркадами хрестоподібної склепінчастої стелі. До цієї дати збереглися три картини та орнамент, що прикрашає церкву, виконаний у 1936 році Степаном Меушем; три картини є центральним настінним розписом трьох живописних композицій за головним вівтарем та двома боковими вівтарними іконами. Усі інші фрески та ікони були написані в 50-х роках Теодором Бараном. Церква має дерев'яну підлогу та дерев'яні лавки розміщенням бл. 100 осіб, електричне освітлення та центральне опалення на мазуті.

Парафіяни побудували церкву за 2300 доларів за рахунок приватних фінансових пожертв та незліченних годин добровільної праці. Головними бригадирами будівництва були Василь Гузяк та брати Семенюки. Місце церкви також було придбано за рахунок колективних фондів парафіян.

Біля церкви стоїть настоятельня та парафіяльна зала митрополита Андрея Шептицького; цей другий зал був побудований у 1935 році.

Українські поселенці прибули в округ Арран у 1907 р. Переважно із Заїщицького та Борщівського повітів. Членами-засновниками парафії були: Гнат. Німець, Петро Шумка, Антін Захарійчук, Теодор Демчук, Кіндрат Бойко, Ілія Чорнейко, Васий Захарійчук, Клим Баб’юк, Йосиф Лиййк, Лев Бойко. До будівництва першої церкви святі богослужіння відбувались в приватних будинках членів-засновників, і їх служили: Преподобний Адельберт Сабурен, Преподобний Клаулу, Преподобний Джон Думич та Преподобний Еміліан Андрухович. Друга церква побудована за сприяння преподобного Нестора Дрогомирецького.

До 1931 року парафію духовно обслуговували пастори пастирського округу Канора; з 1931 року в пасторському окрузі Арран постійно проживає пастор, першим був преподобний Петро Криворучка, за сприяння якого парафія змогла ліквідувати позику на будівництво церкви та побудувати парафіяльний зал. У 1941 році парафія зареєструвала 45 членів зі 180 дітьми, у 1961 році 175 душ (Директорія), а в 1975 році було 26 сімей та 13 окремих членів.

У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: Преподобного Здзіслава Карча, MSF, пастора, Джона Хаталі, Білла Дедіо та Джона Гриценка.

Українська католицька парафія свята Івана Хрестителя в Аррані - це місце проживання пасторського району Арран із парафіями-супутниками в Арран-Весна, Пеллі, Вайтбік та Мейбрідж. Пастором у цьому районі є Преподобний Здзіслав Карч, MSF.

Перелік