Церква Успіння Діви Марії (с. Антонівка, Канада)

Церква Успіння Пресвятої Богородиці - перша церква парафії. Парафіяни побудували цю церкву в 1906 році на площі в два гектари в шести милях на північ від Канори.

Церкву благословив в 1913 р. Преподобний Йосиф Бала, на той час канцлер єпархії, і її відвідали Слуга Божий митрополит Шептицький 16 листопада 1910 р., Єпископ Никита Будка в 1914 р. Та єпископ Андрій Роборецький у 1955 р. Побудована з дерева церква має форму прямокутника розміром 40 х 24 фути з двосхилим дахом, увінчаним невеликою центральною куполоподібною вежею та хрестом. Споруда орієнтована із заходу на схід, на заході - святилище та головний вівтар, а на сході - невеликий хор, який виходить сходами з бабинця. Головний вхід проходить через ґанок-тамбур. Низька склепінна стеля простягається над внутрішньою частиною церкви. Освітлення здійснюється свічками, а опалення - дров’яною піччю.

Парафіяни побудували церкву добровільною працею та загальними витратами в 1500 доларів. Організаторами та директорами будівництва були відповідно: Юрко Микицей, Стефан Шевчук; Григорій Ратушняк та Яків Ратушняк. Художня обробка храму була виконана Павлом Заболотним у 1936 році .

Біля церкви збудована дерев'яна дзвіниця з одним дзвоном у 1907 році; місійний хрест був встановлений в 1931 році. На південь від церкви знаходиться стоянка площею в один акр, яка раніше використовувалася для коней та фургонів, які були засобом пересування на Служби Божі. Парафіяльне кладовище прилягає до території церкви. Об'єднану ділянку подарував парафії Стефан Лехкун (Личкун).

Українські поселенці прибули на цю територію в 1904 р. із села Антонівка Чортківського повіту і назвали таким чином свою волость. Засновниками цієї парафії були: Хр. Ратушняк, Яків Ратушняк, І. Лободіан. І. Маслинський, Кіндрад Кучеравий, Й. Яблонський, Панас Гриценко, Василь Когут, Вас. Данилюк, Мук. Лехкун (Личкун), С. Лехкун, Ів. Краснюк, Микита Мартинюк, Ів. Ракочі, Данило Венарчук, п. Венарчук, Павло Пікула, Вас. Юрків, В. Дутчак, Демко Дутчак, Вас. Оленюк, Мик. Стусик, Хр. Стусик, Панько Парнетта, Ів. Господарик, Н. Демчинський, Проць Білоус, Мик. Предінчук, Юрко Микитсей та Стефан Шевчук.

Преподобний А. Деларе служив перші богослужіння в цій місцевості спочатку в будинках Стефана Шевчука та Демка Дутчака, а згодом, з 1906 р., у новозбудованій церкві. У 1941 році парафія налічувала 40 членів зі 100 дітьми, а в 1961 році в цілому залишилося 100 душ (довідник). В даний час парафіяни приєдналися до парафії в Канорі. Церква, однак, сентиментально підтримується як одна з найстаріших досі існуючих церков в Єпархії, в якій щоліта проводяться богослужіння. Українська католицька парафія Успіння Пресвятої Богородиці, Антонівка, перебуває під пастирською відповідальністю Канори.

Розклад богослужінь

Богослужіння відбуваються раз у рік, влітку

Перелік