Церква Внебовзяття Діви Марії (с. Алвена-Фармс, Канада)

Церква Успіння Пресвятої Богородиці - друга церква парафії.

Перша церква була побудована в 1905 році на площі в 5 акрів за чотири милі на північний захід від Альвени. Це була невелика споруда з колод, яка обслуговувала парафію до 1923 року. Того року її було розібрано та на її місці збудовано нову церкву. Нинішню церкву благословив єпископ Будка в 1925 році і відвідав архієпископ Василь Ладика в 1929 році. 14 квітня 1957 року преподобний Вальтер Костюк був висвячений у цій церкві єпископом Андрієм Роборецьким.

Церква, побудована між 1923 і 1925 роками, являє собою дерев'яну хрестоподібну споруду розміром 80 х 60 футів. Вона має архітектурно доповнюючий двосхилий дах, великий центральний восьмигранний купол, увінчаний куполом та хрестом, і дві передні вежі, також увінчані куполами. Зовнішні та внутрішні стіни церкви та барабан, що підтримує центральний купол, оброблені пофарбованим вузьким дерев’яним сайдингом та містять прямокутні вікна, які вгорі арочні. Перед головним входом до церкви передує притвор-вестибюль. В інтер’єрі піднесене святилище містить головний вівтар і має дві суміжні ризниці, які також виходять на територію церкви. За головним вівтарем та з відповідних боків святині вздовж бічних стін нефу традиційно присвячені скляні олійні відбитки. Прямо навпроти головного вівтаря знаходиться хор, на який ведуть сходи в нефі. У центральній частині церкви переважає великий добре освітлений купол, рамена хрестоподібної конструкції мають склепінчасті стелі. Церква містить дерев'яні лавки, розміщення яких становить приблизно 150 осіб, освітлений електрикою та має центральне опалення на мазуті.

Будівництво церкви було здійснено під час душпастирства Преподобного Йосипа Філими завдяки щедрій добровільній праці та фінансовим пожертвам парафіян. Загальні витрати на будівництво склали 12 000 доларів. Головним майстром був Мілко Слонецький, а архітектурні плани розробляв преподобний Петро Пасічник. Церкву та кладовище, частково лісисте площею в 5 акрів, подарував Ендрю Гаврищук.

Біля церкви стоїть дерев'яна дзвіниця, побудована у 1923 році. Дерев'яний пам'ятний хрест поблизу встановлений під час піонерських днів парафії. На продовженні церковного майна знаходиться парафіяльне кладовище. Невелика каплиця на місці була побудована Н. Чизиком і містить ікону Пресвятої Богородиці, яку перші поселенці привезли зі своєї Батьківщини. Також на місці парафії, недалеко від церкви, стоїть парафіяльний зал «Просвіта», побудований у 1932 році під час душпастирства Преподобного Стефана Семчука.

Українське поселення в цій місцевості розпочалось у 1899 р. Із поселенців з Борщівського та Сокальського повітів. У 1910 році поселенців Алвенського району вшанува візит Слуги Божого митрополит Андрей Шептицький. Членами-засновниками парафії хуторів Альвена були: Н. Чизик, Т. Козак, Д. Скакун, А. Гаврищук, І. Кінаш та С. Юзек. Першим пастором, який відвідав поселенців, був преподобний Василь Жолдак.

Між 1902 і 1905 роками преподобний Метью Мирон Філас, ЧСВВ, заснував монастир василіян в Альвені, і на короткий період отці-василіани відповідали на духовні потреби вірних в окрузі. Зрештою монастир був переданий Альберті; монастирська структура була придбана парафіянами, тоді як місце стало парафіяльним кладовищем. Друге парафіяльне кладовище знаходиться на місці церкви за півтори милі на північ.

Під час душпастирства Преподобного Стефана Федоронка будівля монастиря була перетворена на парафіяльний зал і використовувалася як така, поки не була знищена вогнем. У 1941 р. Парафія зареєструвала 38 членів зі 100 дітьми, у 1961 р. Було 35 сімей, а в 1975 р. - 17 сімей.

З 2003 року парафія знаходиться під керівництвом преподобного Василя Гнатківського. Божественна літургія відправляється раз на рік. Українська католицька парафія Успіння Пресвятої Діви Марії, ферми "Альвена", знаходиться під пастирською відповідальністю Кадворта.

Розклад богослужінь

Божественна літургія відправляється раз на рік

Перелік