Церква святих Петра і Павла (с. Арран-Весна, Канада)

Церква св. Петра і Павла - друга церква парафії.

Перша церква була побудована у 1910 році на горбистій і оточеній лісами площі в два акри за три милі на схід і за три з половиною милі на південь від Аррана. Церква являла собою хрестоподібну споруду з центральним сліпим куполом. У 1961 році цю церкву було розібрано, а на місці споруджено нинішню церкву. Єпископ Андрій Роборецький неодноразово відвідував парафію; 13 липня 1969 р. єпископ Андрій Роборецький взяв участь у парафіяльних урочистостях з нагоди свята покровителя церкви.

Церква являє собою дерев'яну побудовану прямокутну споруду, що стоїть на низькому бетонному підвалі, розмірами 54 х 26 футів; фронтальна вершина двосхилого даху увінчана куполом, що складається з відкритого аркадного барабана та білого купола з листового металу; подібні куполи також мають вершину фронтальних веж з відповідних боків конструкції. Стіни церкви оброблені вузьким дерев’яним сайдингом і містять прямокутні вікна з напівкруглими вершинами. Церква орієнтована із заходу на схід, із східним головним входом через відкритий прихист даху під'їзду. Піднесене святилище знаходиться у західному кінці церковної споруди і має північ та південь, що примикають до ризниць з виходами на територію церкви. Хорове горище простягається над східним кінцем нефа і до нього можна дістатися сходами біля північної стіни; кімната для батьків з малими дітьми знаходиться біля південної стіни нави під хором. Уздовж стін церкви знайдено кілька традиційних відбитків олії на склі; як стіни, так і кутова стеля оброблені дерев’яними панелями. Церква має дерев'яну підлогу, покриту лінолеумом, ковролін на центральному проході та в зоні святині, електричне освітлення та масляне опалення. Кількість місць - приблизно 40 осіб.

Парафіяни побудували церкву загальною вартістю близько 10 000 доларів США завдяки їх щедрим пожертвам та добровільній праці. Будівництвом керував керівник парафії у складі преподобного Джона Забави, пастора, Йосипа Макогонюка, Михайла Стичишина, Карла Панаготи та Френка Юніка.


Біля церкви стоїть дерев'яна дзвіниця; вона була побудована в рік побудови першої парафіяльної церкви; в 1961 році була дещо відремонтована. Парафіяльне кладовище знаходиться прямо через дорогу від церкви.

Українське поселення розпочалось у цій місцевості бл. 1907 р. Переважно із Заліщицького та Борщівського повітів. Парафія була заснована в 1910 році такими членами-засновниками: Прокіп Григоришен, Пилип Чорнейко, Яків Прокопчук, Еміліан Філипович, Андрій Горохолин (Горохолин), Семен Кін-Ащук, Іван Юрчишин, Кость Филипович (Філлі-Пович), Антін Сівіркович та Іван Хробарчук. У 1941 році парафія зареєструвала 48 сімей з 60 дітьми, в 1961 році 110 душ (Директорія), а в 1975 році було 20 сімей. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного Здзіслава Карча, MSF, Едварда Мидинського, Андрія Макогонюка, Майка Стичишина, Емілії Юнік, Енн Макіч, Лоуренса Мидинського та Никодима Мидинського.

Українська католицька парафія святих Петра та Павла, Арран-Весна, знаходиться під пастирською відповідальністю Аррана. Для цієї парафії було додано назву «Весна» (що означає весна), щоб відрізнити її від міської парафії Арран (Директорія).

Перелік