Згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської (м. Тернопіль)


МОЩІ СВЯТИХ І БЛАЖЕННИХ

У головній каплиці дому Воскресіння Христового перебувають мощі святих покровителів Згромадження – Якинти і Франциска Марто – фатімських візіонерів, а також святого Климента Гофбауера, ЗНІ та блаженних священномучеників Йосафата Коциловського і Теодора Ромжі.

У каплиці Пресвятої Богородиці, прославленої у Фатімі, знаходяться історичні світлини об’явлень Матері Божої у Португалії.




МУЗЕЙ ЗСПБФ

У Генеральному домі функціонує музей Згромадження СПБФ. У ньому відображено історію, харизму й діяльність Згромадження від заснування до сьогоднішніх часів. Зокрема, у музеї представлено історію Згромадження часів переслідування УГКЦ радянською владою та побут гуцульських домів, звідки були перші покликання до спільноти.




ІСТОРІЯ ЗГРОМАДЖЕННЯ
СЕСТЕР ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ ФАТІМСЬКОЇ УГКЦ

Герб згромадження


Герб згромадження

ЗАСНОВНИК


Слуга Божий о. Роман Бахталовський народився 21 жовтня 1897 р. в с. Яблунів Тернопільської обл. у багатодітній сім′ї греко-католицького священника. 1919 р. вступив до Згромадження Редемптористів, 1920 р. склав обіти, 1921 р. отримав священниче свячення. Отець Роман був двічі арештований та засланий у Сибір за релігійні переконання (1949 та 1968 роки). Після повернення з Сибіру поселився у м. Хмільнику, Вінницької обл., де фізично виснажений і обезсилений, відійшов у вічність 6 жовтня 1985 р. З 2006 р. триває беатифікаційний процес Слуги Божого о. Романа Бахталовського.


Сл. Божий о. Роман Бахталовський, ЗНІ –
засновник Згромадження


ЗАСНУВАННЯ, РОЗВИТОК І ХАРИЗМА ЗГРОМАДЖЕННЯ


Згромадження сестер Пресвятої Богородиці Фатімської засноване священником-редемптористом Романом Бахталовським 13 вересня 1945 року.

Благословення на заснування нового жіночого Згромадження отець Роман отримав від владики Григорія (Хомишина), єпископа Станіславівського, незадовго перед арештом єпископів УГКЦ (11 – 12 квітня 1945 року).

Нова чернеча спільнота була заснована на честь Пресвятої Богородиці, прославленої у Фатімі. Божа Мати у своїх об’явленнях закликала до молитви і покути за навернення грішників і Росії, що ширила війни та комуністичну антирелігійну пропаганду. Актуальність цих послань була очевидною.

Згідно із задумом засновника, харизмою Згромадження є: молитва і жертва за кращу долю для Церкви й народу, за навернення грішників, а також Росії, до чого закликала Пресвята Богородиця, з’являючись у Фатімі (Конституція Згромадження СПБФ).

Отець Роман Бахталовський впродовж сорока років (1945 – 1985) був для сестер духовним провідником і наставником. Він уклав першу Конституцію Згромадження, написав чимало творів для формації сестер.

Перші покликання до спільноти – це молоді дівчата з Івано-Франківщини: с. Іванна Ростинська, с. Агафія Скрегунець, с. Миколая Черкавська та інші.

Сестри працювали на державних роботах, жили скромно, зі своєї зарплати та пенсії. Наскільки це було можливо, дотримувалися молитовного правила та Конституції Згромадження, провадили апостольську працю серед підпільних вірян. Жодна з сестер не була засуджена до тюремного ув’язнення чи депортації на Сибір. Однак сестри часто зазнавали переслідування органами КДБ, які у їх домах проводили обшуки, викликали на допити, кількох сестер за релігійні переконання було звільнено з місць праці.

Світилом нашої спільноти є мати Агафія Скрегунець (1928 – 1993), яка вірно і ревно як Генеральна настоятелька провадила своїх духовних дочок протягом тридцяти років (1963 – 1993). Коли о. Роман відбував покарання у суворих умовах заслання у Красноярському краю, м. Агафія добровільно перебувала з отцем, дбаючи про здоров’я тоді уже старенького священника.

8 травня 1963 року відбулося перше потвердження Згромадження у місті Львові митрополитом Василієм Величковським.


М. Агафія Скрегунець і о. Роман
Бахталовський. Сибір, 1973 р.


ДІЯЛЬНІСТЬ ЗГРОМАДЖЕННЯ


Апостольське служіння сестер полягає як у зовнішніх ділах, так і передусім – в особистому свідченні Христа – добрим прикладом, живою вірою та євангельською любов’ю.
(Конституція Згромадження СПБФ).

Основна праця має три напрямки: катехитично-педагогічна, пасторальна та місійна.


  • КАТЕХИТИЧНО-ПЕДАГОГІЧНА ПРАЦЯ



  • ПАСТОРАЛЬНА ПРАЦЯ



  • МІСІЙНА ПРАЦЯ


  • Перелік