Церква святого архістратига Михаїла (м. Алвена, Канада)

Парафіяни побудували церкву між 1939 і 1943 роками на площі в два гектари в північно-східній Альвені. Першу Божественну Літургію в незавершеному храмі відслужив преподобний Михайло Оленчук.

Архієпископ Василій Ладика освятив церкву в 1945 році; Єпископ Андрій Роборецький відвідав парафію у 1956, 1963 та 1966 роках.

Церква являє собою дерев'яну побудовану прямокутну споруду розміром 70 х 30 футів із трьома невеликими фронтальними куполами. Зовнішні та внутрішні стіни оброблені вузьким дерев’яним сайдингом та пофарбовані у світлий колір. У 1945 році церква була художньо прикрашена фресками Павла Заболотного. У 1961 році, коли парадний вхід був збільшений, підвал закінчений, а зовнішня та внутрішня обробка перефарбована, вся художня обробка церкви була втрачена. В даний час церква містить ікону церкви-покровителя та дві додаткові олійно-полотняні ікони Пресвятої Богородиці з Христом Дитятком та Христа Вчителя, які є витвором мистецтва Теодора Барана.

Святиня піднесена, вона містить головний вівтар і має дві сусідні ризниці. Церква має дерев'яну підлогу, склепінчасту стелю та хор, який виходить над нефом. Вхід до церкви здійснюється через невеликий, окремо покритий дахом вестибюль. Дерев’яні лавки забезпечують місця для сидіння приблизно. 120 осіб. Освітлення здійснюється електрикою, а центральне опалення - мастилом. Готовий підвал церкви служить парафіяльним залом з кухонними зручностями

Будівництво церкви було здійснено за рахунок фінансових пожертв та добровільної праці парафіян під керівництвом Миколи (Ніка) Зарі; церковні хрести виготовив коваль Петро Гаврищук. Парафіяни придбали цю ділянку за 150 доларів. Біля церкви стоїть хрест на згадку про Святу Місію 1950 року.

Неподалік парафія була побудована в 1944 році. Парафія використовує кладовище громади, яке знаходиться в півмилі на захід від церкви.

Українські поселенці прибули в цю місцевість у 1899 р. з Борщівського та Сокальського повітів. Засновниками парафії були: С. Романко, І. Яцишин (Яцишин), Й. Яблонський, А. Байда, С. Юзек та М. Грицак. Під час будівництва церкви парафіяльне керівництво здійснював пастор преподобний Михайло Оленчук, до його складу входили: Йосип Яблонський, Стефан Романко, Ліко Яцишин, Михайло Кирилюк, Михайло Грицак, Михайло Тратч, Дмитро А. Байда, Микола Юзік, Андрій Байда та Микола (Нік) Шавага.

У 1951 році парафія св. Михайла в Альвені стала місцем пастирського округу, який духовно обслуговував парафії Алвена (ферми), Боднарі та Йеллоу-Крік. Першими пасторами для пастирського округу були преподобний Іоанн Головко та преподобний Роман Добрянський.

Перелік