Церква святих Петра і Павла (м. Альбертаун, Канада)

Церква святих апостолів святих Петра і Павла - уже друга церква парафії.Перша церква під патронатом Воздвиження Чесного Хреста була побудована в 1912 році членами парафії та римо-католицькою громадою. Вона була розташована на півтора акровій ділянці в шести милях на північ і в трьох милях на захід від Хаффорда. Кілька років по тому римо-католицька громада перевезла церкву на власне місце і за фінансової допомоги свого єпископа Пасхала відшкодувала українській громаді витрати на будівництво. Нинішня церква під патронатом святих Петра і Павла, була побудована 1927 року на первісному місці церкви. Єпископ Андрій Роборецький кілька разів відвідував парафію і востаннє служив Папський Молебень в церкві 21 вересня 1975 року.

Церква являє собою прямокутну дерев'яну конструкцію на низькому бетонному фундаменті розміром 30 х 20 футів. Церква має двосхилий дах із двома металевими хрестами, що простягаються над її передньою та задньою вершинами. Зовнішня та внутрішня стіни мають вузький дерев’яний (v-подібний) сайдинг і прямокутні вікна з різко арочними вершинами; у вікні безпосередньо над парадним входом є напівкругла вершина.

Церква орієнтована із заходу на схід із східним головним входом, що веде безпосередньо до нави; сходи біля північної стіни нави ведуть до хору. Західне святилище піднесене і має південну захристію, що примикає до притвору-ризниці з виходом на територію церкви. Намальовані олією безпосередньо на стінах святилища є три великі картини: картина за головним вівтарем зображує Тайну вечерю; Христос Відкупитель зображений на північній стіні; південна стіна містить образи святих апостолів святих Петра і Павла. Ця художня робота була виконана в 1941 році Петром Лесковським та фінансувалась за допомогою Стефані Климчук, Неллі Бобун, Кетрін Гарах, Кетрін Рошко, Мері Бахнюк, Кетрін Дума, Олександра Гресюк, Мері Костинський, Анастасія Вавринюк, Енн Заєщук, Анасія Шпороурскі, Кетрін Гумен, Мері Клімчук, Хелен Голді, Кетрін Дж. Богун, Кетрін Н. Богун, Мері Малікі, Мері Топоровські, Моллі Борицькі, Теодор та Теодозія Заєщук, Вільям та Стефанія Климчуки.

В інтер’єрі церкви переважає склепінчаста стеля; підлога церкви дерев’яна; дерев'яні лави в нефі забезпечують місця для сидіння прибл. 40 осіб. Церква запалюється свічками та опалюється нагрівачем на дровах. Будівництво церкви було здійснено за рахунок фінансових внесків та добровільної праці парафіян, які також добровільно працювали на благоустрої території церкви. Майстром будівництва був Василь (Вільям) Климчук. Місце церкви подарував Яків Климчук.

У 1948 р. біля церкви встановили дзвіницю з пірамідальним дахом. Дзвін благословив преподобний Мирон Пилипчук. Поруч із нею стоїть великий дерев'яний хрест. Парафіяльне кладовище є продовженням церковного майна.

Українське заселення в цій місцевості розпочалось у 1908 р. Переважно із Сокальського повіту. Членами-засновниками парафії були: Яків Климчук, Йосиф Климчук, Василь Климчук, Михайло Топорівський, Луць Топорівський, Василь Кучера, Іван Дума, Федір (Теодор) Заєщук та Михайло Ярошко. Першими пасторами, які виконували духовні потреби поселенців, були: преподобний Ксенофонт Роздольський, преподобний Микола Демків та преподобний Нестор Дромгомирецький.

У 1941 році парафія зареєструвала 17 членів з 43 дітьми, у 1961 році було 50 душ, а в 1975 році було враховано 11 сімей та трьох самотніх членів. У 1976 році парафія перебувала під керівництвом: преподобного Романа Гоменка, пастора, Дмитра Боднарчука, Майка Гресіюка, Ніка Богуна, Вальтера Богуна, Броні Гупало та Славка Заячковського. Українська католицька парафія святих апостолів святих Петра і Павла, Альбертаун, перебуває під пастирською відповідальністю Хаффорда.


Перелік