Церква Покрови Пресвятої Богородиці (с. Кунин, Львівська область)

Після ліквідації Львівським псевдособором 1946 року УГКЦ, парох Кунина о. Мирон Долошитський разом із парафією перейшов до РПЦ. З 1914 року парохом Кунина був о. Мирон Долошитський, він належав до москвофілів. Священик Мирон завідував парафією до 1957 року. Опісля два роки парохом був о. Роман Никодим. З 1959 по 1960 роки очолював парафію о. Ярослав Ступінський, один рік служив священик Могила. З 1961 по 1964 роки на Кунинській парафії служив о. Василь Ковальчик. За нього зробили новий престол Св. Покрови, покрили дзвіницю бляхою, помалювали куполи церкви та провели електрику до храму.
З 1965 р. парохом став о. Михайло Осідач. У перших роках свого служіння о. Михайло подбав про відновлення іконостасу, художник Степан Гриньків намалював нові ікони іконостаса.
13 грудня 1976 року дерев’яний храм Покрови Пресвятої Богородиці (1866 р.) повністю згорів, не вдалось врятувати майже нічого.
У 1980 році побудували тимчасову дерев’яну каплицю. У 1987 році спорудили нову каплицю: довжиною 15 метрів, шириною 11 м та ґанок площею 6 м2.
З 1990 року починається будівництво нової мурованої церкви за проектом архітекторів Ігоря Ковалишина та Віталія Рогозева. Будівництво було завершене у 1995 році, новий мурований храм подібний своєю архітектурою до того храму, що згорів.
У 1990 році парох о. Михайло Осідач офіційно переходить до УГКЦ і переводить цілу парафію. Цей перехід відбувся досить мирно без жодних поділів чи заворушень. У часі підпілля УГКЦ на території Кунинської парафії не зауважувалась діяльність підпільної церкви, оскільки настоятелі парафії того часу дотримувались усіх давніх традицій і в душі були греко-католиками.
У 1990 році о. Михайло благословляє і сприяє будівництву храму у с. Хитрейки, у 1997 р. силами мешканців цього села завершується спорудження храму Успення Пресвятої Богородиці в Хитрейках.
У 1994 році починається будова каплиці в с. Бір Кунинський. Завдячуючи меценату і фундатору п. Андрію Цимбрівському і мешканцям Бору-Кунинського, у 2005 році будівництво було завершене.
2 жовтня 2005 року Кир Михаїл Колтун за участю численного духовенства звершив чин освячення престолу і храму Преображення Господнього у присілку Бір Кунинський.
З 2009 року розпочалось будівництво каплиці в с. Цитуля.
У жовтні 2004 року для помочі старенькому пароху о. Михайлу Осідачу було надано щойно рукоположеного священика Андрія Правця.
Кунинська парафія дала Христовій Церкві шістьох священиків: о. Володимир Баран, о. Михайло Шевчук, о. Василь Мудь, о. Андрій Забавський, о. Анатолій Чунис, бр. Іван Боровець, ЧСВВ – це свідчить про високий духовний розвиток парафії і відповідну працю з молоддю. Сьогодні при парафії діє Вівтарна дружина, до неї належать 15 хлопців і Марійська дружина. Ведеться душпастирська праця з дітьми і з молоддю. Парафіяльна молодь брала участь у різних прощах, молодіжних реколекціях, на з’їзді молоді в Києві. Налагоджена тісна співпраця між церквою і школою, вже п’ятий рік священик викладає уроки християнської етики в місцевій школі.
Найбільш визначною подією з життя парафії останніх років є освячення каплиці у присілку Бір Кунинський.

Перелік