Церква Покрови Пресвятої Богородиці (с. Свитазів, Львівська область)

У селі Свитазів 1892 року побудовано дерев’яну греко-католицьку церкву. Вона була побудована на місці згорілої церкви. Церква була великою, з трьома куполами. До закриття церкви служили священики: о. Супрун; о. Грузіцький; о. Ябковський.

У 1961 році церкву закрили комуністи. Навіть біля церкви не можна було відправляти. У липні 1989 року церкву відновлено, відправляв священик о. Ярослав Лотош. Також у цьому році освятили національний прапор України. Того ж року громада поділилась на УГКЦ і УПЦ МП, служіння в церкві було почергове. В греко-католицької громади священиком був о. Іван Пиріг, Василь Партика.

На свято Вознесіння, 2 червня 1995 року, згоріла греко-католицька дерев’яна церква. Все церковне майно згоріло, нічого не можна було зберегти. До пізньої осені богослужіння відбувалося на церковному подвір’ї.
15 жовтня 1997 року Владика Михаїл Колтун посвятив місце під будову нової церкви. А вже до зими богослужіння відбувалося в побудованій каплиці. З липня по листопад 1997 року в каплиці відправляли Службу Божу отці ЧСВВ з м. Червонограда. У кінці листопада 1997 року на парафію призначений о. Мирослав Медвідь. 18 січня 1998 року на другу Святу вечерю згоріла й каплиця. Коли каплиця горіла, люди встигли дещо винести: фелони, хоругви, Євангеліє. На тому ж місці почали будувати другу каплицю, яка була побудована за два тижні і стоїть до цього часу. У 1998 році почалось будівництво нової церкви. З 2006 року на парафії служили о. Ярослав Валюх і Володимир Августовський.

Також з греко-католицької громади вийшли священики: 1991 року вступив у Львівську духовну семінарію о. Іван Кузміч; о. Андрій Сенейко, у 1992 р. вступив у малу Папську духовну семінарію у Римі. На теперішній час греко-католицька церква збудована і накрита.

Перелік