Церква Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (с. Стенятин, Львівська область)

Храм у селі Стенятин збудований у 1903 році. В тім величавім храмі першим служив о. Йосиф Яюсь. На час перебування УГКЦ у підпіллі служіння не було, оскільки храм був діючим і використовувався православною громадою.
За православ’я служили: о. Миколай Гарана, о. Роман Сологуб, о. Миколай Дуда, о. Чайківський, о. Вдовин, о. Микола Капустянський, о. Грабовий, о. Степан Диркач, о. Ярослав Латош. Після виходу УГКЦ з підпілля служили: о. Василь Партика, о. Мирослав Медвідь, о. Ярослав Валюх , о. Володимир Августовський. У селі відновилася греко-католицька громада. 13 жовтня 1992 року згідно рішення суду відбулася передача їй храму в присутності судового виконавця, міліції та представників районної влади.

18 жовтня 1992 року першу Святу Літургію відслужив о. Василь Партика. Незважаючи на те, що лунали образи, летіли сторонні предмети на священика, громада відстояла свій храм. Багато було конфліктів, однак парафія відроджувалась та зростала.

При парафіяльному храмі діє катехитична школа для дітей та молоді. До храму горнеться молодь, проводяться прощі до відпустових місць: Зарваниця, Крехів, Заглина, Страдч. Також поступово проводяться ремонтно-реставраційні роботи.

У 2003 році відбулося святкування сторіччя храму. Урочисту Літургію очолив Кир Михаїл Колтун у співслужінні духовенства Тартаківського та Сокальського деканатів.
Молимося, надіємося і віримо що храм об’єднає усіх жителів села Стенятин.

Перелік