Церква Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (с. Переспа, Львівська область)

Храм Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста збудований 1866 р. місцевими мешканцями. До 1999 р. це була дочірня церква, яку обслуговували священики зі с. Комарів, Сокальського району, а також священики з парафій с. Тартаків та с. Розжалів. Кожної четвертої неділі місяця в храмі служилася св. Літургія. При парафії діяли такі організації: Просвіта, Братство тверезості, театральний гурток, якими керував священик о. Радьо, який загинув, будучи капеланом у лавах УПА.

У 1960 р. храм закрили. Вірні їздили до с. Тартакова, с. Бишева, а також до підпільного священика о. Меланія Паремського (Пристаньського) до с. Рожалів, Радехівського району. До цього священика приходило близько 30 родин зі с. Переспа.

При цій парафії був церковний і народний хор під керівництвом регента Василя Гоя. Сьогодні цю справу продовжує його дочка Катерина Олійник.

У 1988 р. храм відкрили та відреставрували. У цьому селі служили священики: о. Степан Домашовець, о. Михаїл Копровський, о. Михало Вітт, о. Богдан Лилик, о. Іван Пігура, служить на парафії з 1999 р. по сьогоднішній день. За цей час побудовано парафіяльний будинок, оновлено зовнішні стіни храму. При церкві діє “Марійська дружина”, братство “Апостольства молитви”, “Братство Молитви батьків за дітей” та УМХ. Проводиться катехизація у школі.

Перелік