Церква святого Миколая (с. Дубівці, Івано-Франківська область)

Храм із дерева. Знаходиться у селі Дубівці, а саме присілок Дегова.

Згідно з історичними даними, існуюча деревяна церква-каплиця збудована в 1895 (або в 1891 ) році в селі Дегова, яке сьогодні є частиною Дубівців. Церква була філіальною до парафіяльної церкви Різдва Пр. Богородиці 1815 р.

Під час першої світової війни лінія фронту декілька раз переходила через село Дубівці і багато будівель було знищено. Очевидно, теперішню церкву після часткового(?) знищення могли перебудувати у міжвоєнний час. Церква в користуванні громади УГКЦ.

Розташована в південній частині розлогих Дубівців, біля лівого берега Дністра, на цвинтарі. Хрещата в плані, яка складається з основного прямокутного об'єму нави і вівтаря, до яких з довших сторін прибудовані бічні прямокутні рамена. По периметру церкву оточує широке опасання, оперте на металеві опори.

Стіни церкви були ошальовані вертикально дошками. До неї ведуть два входи: з заходу і півдня. Церква вкрита спільним чотирисхилим дахом, посередині гребеня якого була влаштована грушаста маківка на восьмибічній основі. Бічні рамена перекриті двосхилими причілковими дахами.

Між 2013 і 2016 роками церква зовні повністю відремонтована: зробили нове завершення святині, дахи перекрили металочерепицею, вікна замінили пластиковими, зовнішні стіни горизонтально оббили фальшбрусом.

На південний захід від церкви стоїть дерев'яна квадратова в плані триярусна дзвіниця, вкрита банею, яка посаджена на пірамідальний дах. Дзвін вилитий у 1925 році. У дзвіниці збереглася оригінальна таблиця, де зазначені прізвища та імена людей, які у 1959 році(?) пожертвували кошти на відновлення ікон вівтаря та іконостасу.


Перелік