Церква Воздвиження Чесного Хреста (с. Волсвин, Львівська область)

Парафія села Волсвин майже постійно була монастирською парафією, але й були часи коли цю парафію обслуговував парох Яструбецький. Зокрема і перебудова церкви відбувалась під керівництвом пароха Яструбецького.
Парафія села Волсвин завжди була греко-католицькою. До 1946 року парафію обслуговували отці-василіяни. Після псевдособору 1946 року церква офіційно була закрита до 1988 року. До середини 50-х років, незважаючи на те, що церква була закрита вірні збирались на Богослужіння в свята і неділі до церковці, відправу провадив місцевий дяк, а всі духовні потреби відправляли підпільні греко-католицькі священики в приватних оселях вірних за закритими фіранками і вартою надворі.

Найбільше потрудився в часи підпілля отець Мар’ян Чернега і сестра Пахомія, уродженка села Волсвин, яка і проживала тут в селі до смерті. Вона була зв’язковою між вірними парафії та священником.
Громада постійно старалася відкрити церковцю, яка на той час була радгоспним складом. 25 грудня 1988 року церква була відкрита, як російська православна церква і була відправлена перша Служба Божа священником РПЦ села Волиця Ярославом Біленським. 26 лютого 1989 року старанням вірних до села переїхав священик Василій Дубецький, який є парохом села до цього часу. В селі було дві громади УГКЦ і УАПЦ. На Різдво 2000 року громади з’єднались в одну греко-католицьку церкву.

Парохом залишився отець-мітрат Василій Дубецький.

На сьогоднішній час парафія живе повноцінним життям. В церкві провадяться Богослужіння щоденно. При церкві під керівництвом пароха діють:
– “Апостольство молитви”;
– Марійська дружина;
– Братство “Матері Божої неустаючої помочі”;
– Братство вервиці;
– Братство Божого милосердя і святого Юди Тадея;
– Спільнота матерів молитви;
– Вівтарна дружина;
– Християнська молодіжна організація.

Помічниками отця пароха у провадженні духовного життя парафії є:

церковний уряд, сестринство, катехитка п.Стефанія Гнатів.

На даний час старанням і коштом громади села Волсвин ведеться будівництво нової церкви.

Перелік