Церква Введення в храм Пресвятої Богородиці (с. Переволочна, Львівська область)

Раніше була дерев'яна церква. Зведена у XVIII столітті, мала статус пам'ятки архітектури національного значення (охоронний № 411), згоріла у 2011 році. На її місці у 2010-х роках побудували нову, муровану церкву.

За церковним літописом уцілілий храм у поселенні Ярославка було перенесено 1754 року до села Переволочино. Церква була освячена на честь Введення в Храм Пресвятої Богородиці.

З 1894 року в селі служив о. Іван Березниський, син ремісника-кушніра з Помор’ян, який упокоївся в Бозі у віці 94 років, у грудні 1956 року. За часів його душпастирювання була створена “Просвіта”, товариство “Сокіл”, є свідчення, що священик підтримував діяльність ОУН-УПА.

У 30-х роках парафію відвідав Митрополит Андрей Шептицький, про що і нині свідчить місійний хрест. Після 1946 року церкву закрили і люди доїжджали до с. Соколівка, де душпастирював о. Роман Шуневич. 3 липня 1988 року церкву відкрито. Першим парохом храму став о. Зеновій Яремко із Ражнова. У 1992 році священичу діяльність проводив о. Іван Смерека із с. Стовпин. У 1993 році на парафію був призначений о. Ігор Суходольський із Тур’я. З 1998 р. – о. Володимир Гавриляк. У 2004 році парафія відзначила 250-річчя церкви за участю Правлячого Архиєрея Михаїла Колтуна. Місійні реколекції провів о. Василь Вороновський тоді ж встановили місійний хрест. З вересня 2008 року на парафію призначають о. Степана Собківа. На парафії Введення в Храм Пресвятої Богородиці діє братство “Апостольства молитви”. Проводиться катехизація дітей, підготовка до Першої Сповіді та Урочистого Святого Причастя. Служиться Хресна дорога, Молебні до Богородиці у місяці травні. Парафіяни їздять на прощі до Зарваниці, Унева, Страдча.

Парафіяни трудяться над відновленням храму та території біля храму, збудовано плебанію.


Перелік