Церква святого апостола Івана Богослова (с. Боложинів, Львівська область)

Церква святого Апостола євангелиста Івана Богослова в с. Боложнів збудована 1572 року Божого. Після 1946 року, за радянської влади храм був діючим. До 1949 року богослужіння вів греко-католицький священник о. Іван Остап, уродженець с. Боложинів. У 1950–1957 роках на парафію з душпастирськими відвідинами приїжджав о. Роман Шуневич із с. Соколівки. У 1957–1988 роках церква була закрита. Після 1957 р. із заслання повернувся о. Михайло Теленко, який підпільно служив по хатах до 1960 року.

Розташовується на західній околиці села, серед поля. Недалеко розташований цвинтар. Тризрубна двоверха. Нава квадратова в плані, завершена на низькому світловому восьмерику шоломовою банею з ліхтарем і маківкою.
До нави зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з прибудованою з півночі ризницею, вкритий маленькою шоломовою банею, а з заходу також вужчий бабинець з прибудованим від заходу рівношироким присінком.
При стінах церкви проходить опасання на деревяних стовпах. Стіни будівлі вертикально вертикально дошками з лиштвами. На схід від церкви розташована каплиця для богослужень у літній період. На прицерковній території збереглися кам`яні хрести від старого цвинтара.

У 1960-1980 роках парафію обслуговував о. Богдан (РПЦ). У 1980–1991 роках – о. Йосип. У 1991 р. стараннями вірних парафія була відновлена та повернулася до УГКЦ. Священнослужителем на той час був о. Михайло.

На парафії душпастирювали: о. Степан Бринько, о. Степан Горбів, о. Іван Смерека, о. Роман Гаранжа, о. Петро Мих. З 1998 р. служить о. Степан Пилипчук.

У 2000 р. відкрито новозбудований храм св. верховних апостолів Петра і Павла.

Перелік