Церква Собору Пресвятої Богородиці (с. Сілець, Львівська область)

У с. Сілець з 1946 по 1979 роки служив священик бл. п. о. Михаїл Олійник, який завжди вважав себе греко-католицьким душпастирем. Декілька людей: двоє колишніх церковних братчиків свідчать, що о. Михаїл неодноразово заявляв, що ніколи на російське православіє не переходив, а підпис замість нього у відповідних документах у 1946 р. за 700 карбованців поставив капітан НКВС Евдокімов. Церковні братчики, а також теперішній дяк п. Степан Гупало стверджують, що о. Олійник завжди згадував на проскомидії і на великому вході під час св. Літургії католицьку ієрархію. У приватних розмовах о. Михаїл теж завжди заявляв про те, що він є греко-католицьким священиком і відповідно всі парафіяни с. Сілець є греко-католиками. У 70-і роки минулого століття до с. Сілець були переселені декілька родин із сусіднього с. Межиріччя. Вони опікувалися людьми зі с. Межиріччя, куди із м. Соснівка часто приїжав підпільний греко-католицький священик-монах Мар’ян Чернега, ЧСВВ. Після смерті о. Михаїла Олійника, 1979 р. у с. Сілець служили священики: о. Іван Банах, о. Михайло Лотиш, о. Ярослав Пиріг, о. Михайло Комбель, о. Богдан Хомин, о. Степан Потюк, о. Михайло Нискогуз, із 14 жовтня 1987 р. по нині – священик Петро Якимець, який 11 лютого 1990 р. з ласки Божої із благословенням в Бозі спочилого великого митрополита Володимира Стернюка став греко-католицьким священиком.

Парафіяни с. Сілець завжди усвідомлювали себе греко-католиками і тому якогось урочистого повернення в лоно Католицької Церкви не було. У с. Сілець ніколи не було православних, були лише греко-католики. Зрештою, як і у всіх селах Галичини.

Перейшовши до Греко-Католицької Церкви, о Петро Якимець надалі опікував вірних с. Сілець і м. Соснівки, смт Гірник, м. Великих Мостів, с. Куличків, с. Городище. Незабаром у м. Соснівці і в смт Гірник були збудовані і освячені преосвященнішим єпископом Юліаном каплиці, в яких регулярно треба було відправляти богослужіння. Доводилось відправляти в неділі і свята по чотири служби Божі. У великі свята, Різдво, Йордан і Великдень, отець відправляв без перепочинку по 17 годин в день.

На парафії с. Сілець добудована церква, прикрашена вітражами, також була збудована дерев’яна каплиця, де літом відправляється Служба Божа. На цвинтарі реставрували муровану каплицю. Також збудувати двоповерхову плебанію і всі господарські приміщення. Парафіяни спорудили пам’ятник національному герою, землякові Івану Климову (Легенді). При церкві діє братство “Апостольство молитви”, вівтарна дружина і УМХ. За сприянням і благословенням церкви в селі є два хори: церковний “Дзвін” і народний “Галичина”, три футбольні команди, які в 2008 р. під час освячення стадіону отримали архіпастирське-благословення від нашого Владики Преосвященного Михаїла, Єпископа Сокальсько-Жовківського. Владика зробив перший удар по м’ячу перед початком турніру на першість району.

Кожного року християнська молодь с. Сілець організовує і масово проводить Різдвяні вертепи, гаївки, фестивалі релігійної і патріотичної пісні, конкурс вишиванок.

У с. Сілець проводились з’їзди християнської молоді с. Сілець, м. Соснівка, смт Гірник, м. Червоноград, м. Великі-Мости, с. Волсвин. З’їзди проводили сестри Служебниці і отці Василіяни, разом із парафіяльними священиками. У храмі відправляли богослужіння від 1990 по 1993 р.: митрополит Іван Мартиняк, єпископи Юліан Вороновський, Филимон Курчаба, Іван Прачило. Владика Михаїл брав участь у великодніх гаївках, 2006 р. нагородив о. пароха мітрою. Святкування року християнського покликання відбулось за участю всіх священиків Червоноградського деканату, о. деканів Новояричівського, Підкамінського, Дублянського, Белзького, Кам’янсько-Бузького. Очолював святкування преосвященніший владика Михаїл. Кожного року багато вірних парафії с. Сілець беруть участь у прощах до Крехова, Зарваниці, Страдча, Заглиної, Гошева, Глинян.

Перелік