Церква святих Косми і Дам’яна (с. Тур'я, Львівська область)

Храм свв. Косми і Дам’яна в с. Тур’є належить греко-католицькій громаді, яка в часи комуністичного атеїстичного режиму заплатила за своє віросповідання високу ціну. 9 березня 1944 року на парафії був замордований парох о. Іван Тимчук, його дружина Ольга та служниця Катерина. Після о. Тимчука парохом став о. І. Шуневич і вже на його долю випало читати формуляр про примусовий перехід парохії до Російської Православної Церкви у 1946 році. Але все це стало лише формальністю, тому що о. Шуневич надалі потиху згадував у Богослужіннях Вселенського Архиєрея Папу Римського.

Пізніше служителями храму були: о. В. Свистун, о. Мазепа. Богослужіння відбувалися у важких умовах й служилися переважно вночі. З боку радянської влади чинилися перешкоди, тиск, виклики до району. Постійний нагляд вчителів, представників влади, міліції, щоби діти не ходили до церкви – стали щоденною реальністю тих часів.

У 1990 році громада мирно повернулася у лоно Української Греко-Католицької Церкви. З цього часу душпастирство провадили: о. Василишин, о. Ігор Суходольський, о. Петро Мих.

У 2005 р. на парафію Косми і Дам’яна був призначений о. Юрій Колачник. У травні 2006 року, на честь 550-річчя с. Тур’є освячена фігура Пресвятої Богородиці. У 2007 р. під час Великого Посту відбулися реколекції, які провів о. Мартин Хабурський, ЧСВВ. У 2008 р. на парафії перебували мощі св. Шарбеля.

Кожного року відбуваються прощі до відпустових місць: Крехова, Зарваниці, Підгірців.

Священик і вірні брали участь у прощі-вервиці в м. Червоноград у жовтні 2009 року.

Розклад богослужінь

Богослужіння в неділю відбуваються о 9:30 вервиця, о 10:00 годині Літургія, після Літургії Молебень

Час сповіді

Сповідь відбувається перед богослужіннями або на прохання

Перелік