Церква святого священомученика Йосафата (м. Заставна, Чернівецька область)

У 1821 році в метричних даних о. Николая Загайкевича знаходимо запис про утворення греко-католицької громади русинів у Заставні.

У 1836 році першим постійним душпастрем було призначено Кирила Слопевського. Впродовж 27 років для греко-каотликів Заставни служили священики Іван Чомкевич, Николай Петровський, Анастасій Кнігницький, Лев Лукасевич, Юліан Самевицький, а найдовше – Теодор Рожавіський та Ілярій Курбас. Всі священики жили в бідності і без помешкання і в негараздах. У 1870 році настоятелем парафії було призначено Олексія Слісарчука, який був прикладом порядної, лагідної, розумної людини, чим притягував людей. Він був також співробітником у видавництві молитовників 1870 у Львові. У 1877-85 тут служили священики Іван Штих і Іван Устіянович. На той час у власності парафіїбуло вже 5 моргів поля, помешкання в центрі м. Заставна та розпочато будівництво церкви (на місці сьогоднішнього базару), до того часу служили почергово в римо-католицькому костелі.

У 1900 році вперше, як єпископ Станіславський до Чернівців прибув Андрей Шептицький. В тому часі майбутній митрополит відвідав всі парафії Буковини: Садгору, Вашківці, Кіцмань, Заставну, Путилу, Вижницю, Сторожинець та інші менші громади. Андрей Шептицький проповідував, навчав, зустрічався з молоддю, оглядав школи та культурні українські товариства, підносив авторитет греко-католицьких парафій, відстоював справи громад та українців перед місцевою владою.

Від 1885 року архівні дані є втраченими. Згідно з переказами старожилів, збудовану, але не накриту церкву радянська влада розвалила.

Свою діяльність парафіяльна громада відновила в 2001 році. Душпастирем став Микола Пасочка. Було згуртовано громаду та розпочато будівництво храму. Пізніше продовжив будівництво храму священик Ігор Базюк. А 25 листопада 2007 року було освячено невелику парафіяльну церкву. Активну участь у розвитку парафії взяли сестри Клавдія та Етілія Мазурик, які дали частину своєї земельної ділянки під забудову. Клавдія Мазурик, за освітою учитель, спочатку у Чернівцях, Коломиї, а потім у Заставні збирала підпільно парафіян, віднаходила майно церкви, багато вишивала (образи, хоругви, фелони, дальматики).

До парафії належить 30 родин.

Розклад богослужінь

Неділя і свята - 08:00

Перелік