Церква Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього (с. Кожичі, Львівська область)

Вперше про місцеву церкву написано в акті візитації від 1740 року. Вже у 1752 році в селі збудували нову дерев`яну церкву, яку у 1910 році ще оглядав відомий історик Б. Януш. При перевірці парафії у 1827 році було відзначено, що місцева церква перебуває в доброму стані, але є дуже давньою (?).

На старенькій дзвіниці тоді було 3 дзвони. Деревяна церква збудована, а ймовірніше перебудована (чи освячена?) у 1870 р. з давнішої будівлі 1705 р., про що свідчать її форми характерні для галицьких будівель XVIII ст. Для прикрашання церкви запросили шніцера (різьб`яра) Івана Когута.

До 1939 р. покровителем церкви був місцевий землевласник Володислав Брайтер. У жовтні 2011 р. святкували 150-ту річницю від побудови церкви (тоді дата побудови - 1861 рік). Вона у користуванні громади УГКЦ. На 2012 р. триває упорядкування новозбудованого мурованого храму.

Стара церква розташована посеред села, недалеко забудови, на горі. Тризрубна одноверха будівля. Складається з трьох, наближених в плані до квадрату, розташованих по осі схід-захід частин - вужчого вівтаря з прибудованими ризницями, ширшої нави і вужчого бабинця. Будівлю оточує широке піддашшя на приставних кронштейнах.

Крім входу до бабинця існує бічний в південній стіні нави. Стіни церкви шальовані вертикально дошками. Маківка з ліхтарем вінчає баню, яка вкриває світловий восьмерик нави. На південь від церкви розташована деревяна одноярусна стовпова квадратова в плані дзвіниця, вкрита наметовим пірамідальним дахом.

Перелік