Церква Богоявлення Господнього (с. Кугаїв, Львівська область)

Згідно з датою, зазначеною на одвірку, храм збудовано 1693 року. Реставрований коштом громади у 1874 році за отця Олександра Гориновича і провізорів Михайла та Василя Батогів (свідчить напис в інтер'єрі). Ремонт проводився також 1985 року. Тоді зокрема було замінено гонт. 1989 року наново помальовано. Церква тризрубна. Центральний об'єм увінчаний тризаломним, а два бічні — двозаломним наметовим гонтовим дахом. До вівтарної частини з півночі прибудовано ризницю. Зберігся іконостас 1702-1806 рр. роботи народних майстрів. Дзвіниця дерев'яна, каркасної конструкції, триярусна, з частково відкритим першим ярусом. Датується кінцем XVII ст.

Після будівництва у 1990-х роках нової мурованої церкви, храм використовувався рідко і поступово занепадав, через що потребує термінової реставрації. 2010 року на замовлення Обласного управління охорони культурної спадщини виконано проектно-кошторисну документацію. Проектом передбачено, зокрема підняття храму й заміну підвалин. Вартість реставраційних робіт на той час оцінювалось у 3,5 мільйона грн. Однак коштів на реставрацію не було виділено і робіт не розпочато.

Наприкінці 2012 року в соціальних мережах стартувала ініціатива з порятунку храму: «Врятувати церкву в Кугаєві». У серпні 2013 року на зібрані волонтерами кошти встановлено охоронну та протипожежну сигналізацію а також перекрито храм паропроникною плівкою. 13 вересня 2017 р. стартував другий етап збору коштів на нову паропроникну плівку, що згодом перетворився у збір коштів на перекриття храму новим дерев'яним гонтом. 24 жовтня і 11 листопада 2017 р. волонтери вдруге перекрили дах церкви спеціальною паропроникною плівкою. Станом на грудень 2017 р. за оцінками фахівців на реставрацію храму було потрібно 5,5 мільйона грн. У жовтні 2018 р. зусиллями громади, меценатів та волонтерів, відреставровано дзвіницю кінця XVII ст. Зараз триває процес збору коштів на перекриття храму новим дерев'яним гонтом та заміну дубових підвалин.

Перелік