Церква святого Дмитрія (с. Ремезівці, Львівська область)

Мурований храм збудований у 1821 році. До цього часу на місці будівлі храму була мурована каплиця святого Димитрія Солунського, збудована багатою жінкою, ім'я якої невідоме. Храм мав лише один купол та був недобудований. У 1977 році розпочався ремонт. При храмі добудовано притвор. Виконано зовнішні облицювальні роботи.

У 2001 році ремонтні роботи відновились. У храмі було оновлено покрівлю і добудовано ще два куполи. Впродовж 2000-2010-х років проводилась реставрація храму. Було виконано зовнішні та внутрішні облицювальні роботи. Замінено підлогу.

На території храму стоїть проборство, яке було збудоване разом з храмом. За часів радянсьвої влади у будівлі проборства було відкрито школу. У 1990-х роках проборство було відновлено і діє воно до сьогодні.

Серед священиків, котрі служили на парафії були:

Лука Нестор
Бачинський( ім’я невідоме)
Цибровський(ім’я невідоме)
Михайло Капшій
Рицар (ім’я невідоме)
Михайло Орлинський
Богдан Пиріг
Василь Бачало
Іван Горбовий
Петро Черепанич
Антон Балух
Богдан Митів
Михайо Цюман
Мелетій Батіг
Володимир Палчинський
Микола Мисяк
Орест Когут
Олег Пігій
Роман Кісіль

Дзвіниця побудована разом з храмом. Вона мала два великих дзвони. У час переслідувань радянською владою української церкви один з дзвонів було знято та заховано, і до цього часу не знайдено. У 1980-х роках громада церкви купила новий дзвін у майстрів із ближнього села Смереківка. На дзвіниці знову з’явилось два великих дзвони, що й висять дотепер.

Станом на 2019 рік храмом користуються дві парафії - УАПЦ та УГКЦ, які служать почергові богослужіння.

У храмі служать два парохи. УАПЦ – о. Богдан Януш; УГКЦ – о. Роман Кісіль. При церкві діє бібліотека та катехитичний клас.

Перелік