Церква Різдва Пресвятої Богородиці (м. Яворів, Львівська область)

Церква розташована в історичному Малому передмісті Яворова у північній частині міста. Пам'ятка вирізняється монументальністю, вишуканістю форм і пропорцій.

Перша історична згадка про місто Яворів датована 1376р.Ймовірно, вже тоді у місті існувала церква. Достеменно відомо, що 1515р. у місті була православна церква,священика якої згадано в податкових документах того року. З плином часу розрослися передмістя і теж заснували свою парафію. Року 1670 фундаційні грамоти на будову церков на Малому і Великому Передмістях надав польський король Михайло Корибут Вишнивецький. Тоді ж старанням о.Якова Загаєвича збудовано тризрубна дерев’яна церква , завершена низькою шоломовою банею на восьмерику нави. У 1672р. її права пітвердив Ян ІІІ Собєський. У тім 1743 року її продали до підміського села Цетулі, де вона стоїть і донині. На її місці звели нову дерев’яну, теж тридільну однобанну церкву..

У 1939 році церкву розширено завдяки добудовоі до нави бокових рамен, внаслідок чого вона стала хрещатою (проект Євгена Нагірного).

По ІІ Світовій війні церква стояла зачиненою від 1960 до 1989 року, і використовувалася на склад під зерно. Вже 1989 року церкві повернуто її статус культової споруди.

Церква Різдва Богородиці є невеликою за розмірами (навіть після розширення в 1939 році її розміри склали 14,8 х 14,3 м). Храм орієнтований у напрямку північний схід — південний захід.

Будівля оточена по периметру широким піддашшям.

Поруч із церквою розташована дерев'яна двоярусна дзвіниця з великою арочною галереєю на другому ярусі, що нагадує оборонні башти XVIIXVIII ст. Її розміри — 4,3 х 4,3 м.

У церкві зберігся чотириярусний різьблений іконостас 1671 року, щоправда, повністю перемальований.

Перелік