Церква Преображення ГНІХ (с. Велике Колодно, Львівська область)

Найбільш значною архітектурною пам’яткою села Велике Колодно є костел Воздвиження Чесного Хреста. Збудований він 1860 р., за проектом архітектора Альфреда Броневського (Архівна довідка Львівського державного архіву № М-63 від 6.07.2009). Кошти на будівництво та проект дали власники села, магнати Сапєги, що мешкали в Білці Шляхетській (нині – Верхня Білка неподалік траси на Золочів). Цікаві також розписи храму, які виконані в стилі арт-нуво.

Правилося тут лише до кінця війни. Під кінець війни храм закрили. У радянські часи в храмі був склад зерна та приміщення для сушіння сільгосппродукції, але розписи стін збереглися добре.

Незважаючи на переслідування, люди збиралися на спільні молитви, вервиці, старалися відвідувати підпільні богослужіння і брали активну участь у житті переслідуваної Церкви. Свідченням твердої віри є вихідці з села – монах студитського обряду і сестра-служебниця, які донині служать Богові.

Навіть після виходу УГКЦ з підпілля, віруючі греко-католики не мали можливості організувати громаду, з огляду на малу кількість людей і переслідування влади.
Стараннями о. Володимира Марушечка, за благословенням правлячого Архиєрея Кир Михаїла (10.12.2008 р.) була організована громада УГКЦ у с.
Велике Колодно, а згодом – 30.04.2009 р. – видане свідоцтво (№372/0/5-09) про реєстрацію громади у Львівській облдержадміністрації. 21 серпня 2009 р., рішенням сесії сільської ради с. Велике Колодно громаді
УГКЦ було передано у власність приміщення колишнього костелу. Ведуться роботи над відновленням храму. Парафією опікується о. Роман Кравець.

При парафії діє Вівтарна дружина.

Розклад богослужінь

Розпорядок богослужінь є нестабільним

Перелік