Церква святого Йосафата (м. Коломия, Івано-Франківська область)

Церква святого Йосафата належить до почесного ряду найцікавіших та найзагадковіших об’єктів серед культових споруд не лише Коломиї, але й цілого Прикарпаття. У 1726 р. в Коломиї за проектом відомого на той час італійського архітектора Бернарда Меретина в стилі бароко був збудований величний костел Діви Марії.

Це був великий кам’яний собор, стіни якого чітко розділялися на яруси і були прикрашені пишним декором. Під час пожежі 1830 р. зовнішній вигляд храму був майже знищений. Під час реставрації екстер’єр костелу значно змінився. У костелі знаходився чудотворний образ Діви Марії або Коломийської Божої Матері. 1946 року він був вивезений до Польщі. Освячена копія цього образу знаходиться у римо-католицькому костелі Святого Ігнатія Лойоли по вул. І. Франка. У повоєнні радянські часи костел Діви Марії був закритий.

У костелі з 1946 р. була військова частина, майстерні, професійне училище, клуб для танців. Костел був повністю зруйнований, замуровані вікна, знятий фронтон, який два бульдозери заледве тросами скинули до низу, солдати розбили дзвіницю, огорожу, були замуровані підземелля, в яких захоронені відомі городяни міста. Костел став служити приміщенням для великого дитячого магазину "Каштан". Були домуровані додаткові приміщення для того, щоб не залишилося нічого, що могло б нагадувати коломиянам про колишній Божий храм.

У 1991 р. о. Володимир Касіян подав ідею, щоб магазин передали УГКЦ під дитячу церкву, саме ця назва найбільше закарбувалася в житті коломиян.

1 грудня 1991 р. Владика Софрон Дмитерко освятив церкву як "дитячу" – для виховання дітей. З 1993 року по 1996 рік проводився розпис церкви художником Іваном Галашином. Богослужіння відправлялися в каплиці. Щоб підтримати маленьку громаду, блаженної пам’яті владика Павло Василик приклався своєю жертвенною рукою до розпису церкви і виготовлення престолу. Також в цьому допоміг владика Софрон Дмитерко ЧСВВ.

З самого початку на парохії і по сьогоднішній день є Вівтарне братство – хлопчики, які прислуговують біля священика. При парохії є дитячий хор, який під управою п. Галини Інамістової є справжньою окрасої багатьох відправ та подій у церкві. Життя громади УГКЦ тісно співіснує з прославою Бога хористами народного аматорського хору "Просвіта" Коломийського МПК "Народний дім" під орудою Заслуженого працівника культури України Романа Хімея.

При парохії заснована Марійська дружина, для якої кожного 13 числа місяця служиться Свята Літургія і проводиться Сповідь. У Церкві багатолітньо діє Апостольство молитви, молитовна група "Матері в молитві". Майже щороку з парохії є покликання до священичого і монашого стану.

З 1998 р. парохія одна з перших започаткувала відправу Богослужіння у Новорічну ніч. Протягом 1996-1999 рр. відновлено зруйнований фронтон, покрівлю церкви і установлено над храмом хрест. У 2002 р. на фронтоні храму встановлено величну скульптуру Святого Йосафата, роботу скульптора Тараса Галашина.

В церкві є також бібліотека, в якій є книги сучасного видання, а також старі релігійні книги. На свято Святого Миколая парафіяни постійно збирають кошти та одяг для дітей-сиріт, які навчаються в Яблунівській школі-інтернаті, та дітей-інвалідів інтернату по вул. Староміській.

2007 року парохія отримала грамоту від Святішого Отця Бенедикта XVI з особливим благословенням для вірних церкви Священномученика Йосафата.

Нещодавно задля відновлення історичної справедливості Копія Коломийської Пречистої Діви Марії знайшла своє почесне місце у святилищі храму. Також у храмі є ще одна святиня – мощі святих Василія Великого, Миколая Чудотворця, святої Ріти, а також Покровителя храму священномученика Йосафата Кунцевича.

При парохії служать о. парох Володимир Касіян і два сотрудники о. Василь Перцович і о. Ярослав Врублевський.

Розклад богослужінь

Понеділок, вівторок, четвер і п’ятниця о 8 год. Літургії за здоров’я;

Середа – 8.00 Літургія за упокій, субота 9.00 Літургія за упокій.

Впродовж року в неділі і великі свята Літургії 0 7.30, 9.00 та 11.00 (у часі літа Літургії о 8 і 10 год.). Напередодні великих свят і на самі празники служаться Вечірні та Утрені відправи. Перші п’ятниці місяця є Літургія о 7.00.

Храм відчинений

Храм відчинений щодня з 7.00 до 17.00

Час сповіді

Тайна сповіді уділяється священниками під час відправ та прохання вірних у зручний час

Перелік