Церква Зіслання святого Духа (с. Полове, Львівська область)

Церква в Половому збудована в 1727 р. (у 2017 р. святкували її 290-річчя) і є однією з найстаріших на Радехівщині. Також дату будівництва колись зафіксували різьбленим написом на брусі східної грані вівтаря. На північній стіні нави на третьому від підвалин брусі напис (переклад з "Інскрипції на дерев'яних церквах" В.Слободян): "Представилася раба Божа Марія Улянових Рік Божий 1761 місяця березня дня 1". На брусі нижче тієї ж стіни напис (переклад з "Інскрипції на дерев'яних церквах" В.Слободян): "Представилася раба Божа Марія Семениха Року Божого 1751 місяця березня дня 1".

Розписи стін і купола вівтаря у 1912 р. зробив відомий український художник Модест Сосенко. Мабуть, завдяки розписам церква належить до пам'яток архітектури національного значення. Без перебільшення вона дуже гарна і цікава зовні, стоїть у центрі села, на просторій ділянці. Будівля тризрубна триверха, при невеликій ширині має значну довжину та висоту. Вівтар гранчастої форми, до нього з обидвох сторін прибудовані ризниці. Бабинець має від заходу великий рівноширокий присінок на три входи, накритий півкруглим дахом.

Навколо церкви збереглося широке опасання у вигляді арочної галереї, яка, безперечно, прикрашає храм. Стіни під опасанням - відкриті бруси зрубу, над опасанням вертикально шальовані дошками з лиштвами. На тлі стін темно-зеленого кольору різко кидаються у вічі широченні, прикрашені різьбою і виділені жовтим карнизи. Церкву завершують три світлові восьмерики, накриті банями з ліхтарями і маківками, які підкреслили жовтим кольором. На захід від святині знаходиться велика дерев'яна триярусна дзвіниця 1786 р., накрита наметовим дахом.


Розклад богослужінь

Свята і Неділя о 11.00 год

Вівторок – субота 8.00 год.

Перелік