Церква святого Димитрія (с. Колодіївка, Тернопільська область)

По середині села Колодіївки на пагорбку стоїть предковічна уніяцька церковиця. Богослужіння правилися колись у ній церковно-слов’янською мовою з українською вимовою, зараз – українською мовою. Церква - душа села.

В 1832 році в с. Колодіївка парохом був Григорій Бошкевич. Вірних греко – католицької церкви було 633 чоловіки.

У 1845 році до парафія с. Колодіївка була за рішенням Львівської митрополії приєднана парафія с. Панасівка. Тоді священиком був о. Іван Хоміцький.

У 1848 році на парафії був о. Хома Підсоцький (1806р.н.), який похоронений на місцевому кладовищі, а в 1888 році о. Іван Кощевич (1807 року). Наприкінці 19ст. на початку 20ст. священиком був о. Клим Слюзар. Він був парохом з 1892 року по 1913 року. Саме в цей період з ініціативи пароха о. Клима Слюзара громада збудувала нову церкву ,а парох за це був піднесений до каноніка. Багато сил, здоров’я і власних коштів о. Клим Слюзар пожертвував для будівництва нової церкви. Портрети о. Клима Слюзара і сьогодні знаходиться в церкві. церква була збудована на мощах св. Димитрія і тому храмове свято припадає на Святого Димитрія.

По північно – західній стороні церкви стояло приходство: гарний парафіяльний дім і просторі господарські будинки.

В 1909 році церква була перший раз розмальована. Перший ярус іконостасу був поставлений у 1909 році.

Вагомий слід у релігійному житті парафії вніс о. Йосип Грицай (1883 – 1941 року). Він перебував у парафії з (1913 – 1914 років;1919 – 1928 років).

Наступними парохами в селі були: о. Володимир Побережний, о. Микола Гохлецький. в часи Другої Світової війни постійного священика на парафії не було, Богослужіння відправляли отці яких направляла вища влада.

Після Другої Світової війни парохом в с. Колодіївка став о. Іван Цимбала.

Наступних 25 років колодіївським парохом був о.Михайло Дмитрик. На його служіння припадали найбільш важкі часи. Церква переслідувалася, людям заборонялося ходити до церкви. На всі села Скалатського куща було 2 священики – в Колодіївці і в Скалаті.

Після о. Михайла Дмитрика на парафію прийшов о. Михайло Карпець. Він перебував на парафії до 1984 року. Зараз парох в с. Новосілка та Палупанівка Підволочиського району. О. Михайла замінив о. Григорій Галайко. У зв’язку з тим, що його сім’я переїхала в с. Підгородне Теребовлянського району, отець залишив парафію.

В час незалежності України церква відновила греко-католицьку віру.

14 лютого 1993 року був висвячений у нашій церкві владикою Михайлом Сабригою о. Ілля Довгошия 1969 року народження та отець Микола Мидляк.

15 лютого 1993 року отець Ілля відправив першу Службу Божу і від того дня став парохом церкви св.Дмитрія в с.Колодіївка. З приходом о. Іллі село наче ожило. Багато молодих людей і людей середнього віку о. Ілля привернув ло церкви. Він відновив церковний хор, почав проводити катехизацію учнів, часто бував у школі.

З ініціативи о. Іллі , старе приміщення школи було відремонтовано та передано монастирю Теодора Студита. Так в 1995 році оновлене і реставроване приміщення було освячене владикою Михайлом Сабригою, як монастирське. Це була визначна подія в житті села і церковної громади. Настоятелем монастиря тоді був Любомир Гузар, якого о. Ілля часто запрошував на святкові відправи. Але 12 червня 1997 року Любомир Гузар був призначений владикою Києво – Вишгородської єпархії. Все село зібралося проводжати владику Любомира до Києва. У вересні 1997 року з ініціативи о. Іллі були проведені місії з участю отців і братів монастиря Теодора Студита. Тоді ми вперше познайомилися з новим настоятелем монастиря о. Григорієм, який проводив месійний тиждень разом з братами монахами у нашій парафії.

Обов’язки параха, з тих пір, виконували майже всі священники монастиря: от.Теофан, от.Михайло, от.Теодор, от.Михайло, от. Нікон, от.Василь, от.Ігнатій у різні роки .

Зараз парохом на парафії є отець Венедикт Джигринюк .

У церкві часто відбувалися свячення священників.

Перелік