Церква Різдва Пресвятої Богородиці (смт Отинія, Івано-Франківська область)

Перша письмова згадка, ще як про храм Зіслання Святого Духа сягає 1739. На той час церква стояла  близько 50 м. на Схід, сьогодні там стоїть новий величавий храм .
1840 церкву було перенесено на сучасне місце, в центрі міста і в 1858 – освячено храм. Довкола  храму знаходилося парафіяльне кладовище, яке пізніше згідно наказу цісаря було перенесена за місто.
Після так званої ліквідації Української Греко-Католицької церкви – 1946 року, храм перейшов у користування Російської православної церкви.


В 60-их роках минулого століття з невідомих причин церкву було перейменовано на храм Різдва Пресвятої Богородиці, яка є по сьогоднішні дні.
Розташована в центрі містечка, при головній дорозі, на схилі. Видовжена в плані, хрещата, одноверха.
До квадратової в плані нави з обидвох сторін прилягають бічні прямокутні рамена, з півдня - прямокутний вівтар, до якого по осі прибудована рівноширока захристія, а зі сходу - ризниця, а з півночі до нави прилягає бабинець з прибудованим також з півночі незначно вужчим гранчастим присінком. Піддашшя, яке оточує церкву опирається на випусти вінців зрубів.



Під опасанням стіни з голого зрубу, над опасанням оббиті бляхою. Ліхтар з маківкою вінчають восьмибічний верх нави, посаджений на низький світловий восьмерик. З південного-заходу від церкви збереглася деревяна квадратова в плані триярусна дзвіниця (другий і третій яруси оббиті бляхою), вкрита пірамідальним наметовим дахом.
1989 року, коли Українська Греко-Католицька церква вийшла з підпілля виникло протистояння за храм між громадою УГКЦ та православною громадою. Тогочасний священик, який служив у цьому храмі на бажання вірних не хотів перейти у лоно УГКЦ і богослужіння у храмі служилися почергово, близько 2-ох років. Ця проблема розв’язалася тоді, коли на старання обох громад було відреставровано церкву Введення в храм Пресвятої Богородиці 1877 року, який був збудований
Греко-Католицькою громадою, а в часи СРСР був перероблений під спортивний зал.



У 1994 році храм Різдва Пресвятої Богородиці було відреставровано, було відновлено розпис та іконостас. Цікавим є те, що різьба, іконостасу – є рідною, тобто ровесницею храму. Її роки невідомі, але є припущення, що вона була від початку існування храму. На сьогоднішній день вона теж реставрована та покрита золотом.
2011 році – відреставровано дахове перекриття храму.
На сьогоднішній день храм є діючий. Щонеділі та свята в храмі відбуваються Богослужіння.

Розклад богослужінь

Неділя і свята
8:00 год. – Божественна Літургія
Четвер
18:00 год. – Божественна Літургія

Храм відчинений

Храм відчинений під час Богослужінь.

Час сповіді

Сповідь: перед Богослужіннями та при потребі.

Перелік