Тернопільський навчально-виховний комплекс «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого» (м. Тернопіль)

50 роківтому в мікрорайоні «Дружба» – у 1964 році – було засновано Тернопільську середню школу №12. Першим її директором був один із найшановніших педагогів міста Карабаш Петро Семенович. Потім естафету керівництва на 2 місяці прийняв Рудик Варлам Петрович. З 1974 по 1985 рік заклад очолював принциповий досвідчений педагог Буган Юрій Васильович. Школа в ті часи мала великий авторитет в місці. З 1985 по 1991 рік директором був Жук Володимир Федорович – мудрий керманич, який вміло оберігав та підтримував надбання колективу закладу. З 1991 року директором став Саранчук Степан Миколайович, умілий, далекоглядний, господарник. А з 1992 року школу очолила пані Марія Гуцал, яка продовжила традиції своїх попередників.

Пріоритетним завданням освітнього процесу в закладі стало моральне виховання. Тому, коли в 2004 році розпочав свою діяльність Християнський колегіум імені Йосифа Сліпого, засновником якого була ТХС «Християнська Родина», загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №12 отримала доброго сусіда.

Новий заклад очолила п. Анна Зварич, яка націлювала педагогів християнської школи на те, щоб основна мета спільноти – це дати учням добре християнське і національне виховання, підняти гідність особистості, забезпечити індивідуальний підхід до навчання. Цю справу продовжили директори п. Болюх Оксана Миронівна (2005-2008р.р.), п. Музика Сергій Володимирович (2008-2011р.р.).

Модель християнського виховання у закладі концентрувалася на формуванні духовності особистості при тіснійспівпраціродини, школи, церкви.

Відповідно до рішення міської ради шостого скликання дев’ятої сесії від 20 червня 2011 р. № 6/9/9 реорганізовано шляхом злиття Тернопільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 12 Тернопільської міської ради та Християнський колегіум ім. Й.Сліпого в Тернопільський навчально-виховний комплекс «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого». Урочисте відкриття закладу відбулося 01 вересня 2011 р.

ТНВК «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого» є оригінальним навчально-виховним закладом, де об’єднуються зусилля держави і Церкви для реалізації спільної мети – виховання українського молодого покоління всебічно зрілими і духовно розвиненими особистостями. До покращення ефективності формування зрілої особистості учнів долучається і християнська спільнота нашого регіону. Вона через присутність у закладі духівника, що допомагає створювати духовно сприятливу атмосферу закладу, а також через свідомих та практикуючих християн, педагогів і вихователів, через батьківський комітет та громадські організації впливає на покращення рівня навчання і виховання дітей. У християнській спільноті школи-колегіуму педагогічний колектив сприяє духовному зросту школярів, старається допомагати один одному.

Перелік