Конкатедральний собор святого Миколая Чудотворця (м. Рiвне)

Офіційну діяльність, в місті Рівному, парохія святого Миколая Чудотворця УГКЦ розпочала в 1994 році, оскільки саме листопадом цього року датуються реєстраційні документи громади. В кінці 1995 року, для забезпечення душпастирських потреб вірних даної спільноти, Львівською митрополією, було призначено о. Василя Бабського. Однак в силу різних обставин, весною 1996 року, урядом новоствореного Києво-Вишгородського екзархату (який очолив Кир Любомир Гузар), отця Василя було переведено для душпастирювання в місто Кіровоград. Натомість опіку і розвиток громади святого Миколая Чудотворця було довірено отцю Євгену Остапенко.

Зі спогадів отця Євгена дізнаємось, що: «перша Божественна Літургія відбулася в органному залі міста, 28 серпня 1996 року». Однак в підготовці до парохіяльного празнику 1996-го року (Святого Миколая Мирлікійського чудотворця - 19 грудня), вірним, вдалося обладнати тимчасове місце для Богослужбового життя в орендованому приміщенні будинку офіцерів. Учасниками святкового дійства, крім отця Євгена та парохіян (зокрема родина Мельників та Юрченків), були також о. Іван Хміль (на той час адміністратор парохії в смт. Мар'янівка) та члени обласної спільноти УМХ з м. Луцьк.

Тривалі зусилля, по отриманню території для зведення власного храму, увінчалися успіхом щойно в 2002 року, коли рішенням місцевої ради громаді греко-католиків було надано земельну ділянку на вул. Гоголя. Протягом цього ж таки 2002 року, силами парохіян було розпочато побудову каплиці (на 150 осіб), а вже в жовтні 2003 року відбулося її освячення. Варто підкресльти, що існування повноцінної святині значно підсилило і без того прогресивний вектор розвитку спільноти. Виходячи з цього, з 2005 року для допомоги о. Євгену регулярно приїжджає о. Іван Хміль, адміністратор сосідньої парохії в м. Здолбунів.

З огляду на істотне збільшення кількості вірних УГКЦ в м. Рівне, у 2007 році громада вирішує розпочати будівництво величного храму, який би своїми маштабами задовільнив необхідні потреби спільноти. Разом з тим, прагнучи облаштувати місце для праці з молодіжними та молитовними спільнотами парохії, у 2008 році місцевим ієрархом Кир Йосафатом, було освячено приміщення парохіяльного центру.

На сьогоднішній день, при парохії св. Миколая регулярно проходять передшлюбні науки для молодих пар, літні табори та різноманітні культурні заходи присвячені релігійній та патріотичній тематикам. Серед спільнот варто виокремити: молодіжну спільноту «Промінь Віри», молитовне братство «Апостольство молитви», «Матері Молитви», «Жива вервиця» та «Біблійне товариство».

Розклад богослужінь

Будні: 9.00 - Свята Літургія
Свята: 9.00 - Свята Літургія
19.00 - Свята Літургія
Четвер: 19.00 - молитва матерів за дітей
Неділя: 8.15 - молитва на вервці
9.00 - Свята Літургія
11.00 - Свята Літургія
Неділя - 11.00 - катихизація для дітей по групах
Перша п'ятниця кожного місяця:
8.00 - сповідь
9.00 - Свята Літургія
18.00 - сповідь
19.00 - Свята Літургія

Перелік