Церква Покрови Пресвятої Богородиці (м. Бібрка, Львівська область)

Парафіяльна церква Покрова Пресвятої Богородиці в Бібрці є четвертою за всю історію існування греко-католицьких церков в цьому місті. Перша Бібрська церква, освячена на честь Івана Хрестителя, була збудована ще у 1256 році. До цього часу історичні записи говорять про дерев'яну церкву, датовану 1211 роком, яка діяла при жіночому монастирі.

За словами о. Миколи Коваля, Пароха греко-католицької парафії в Бібрці, першим священиком у місті, про якого написано в історичних джерелах, був отець Гринь. Він душпастирював в Бібрці з 1474 року. В 1661 році церква Івана Хрестителя була повністю зруйнована.

З 1686 року духовна історія Бібрки формується навколо нового храму Богоявління Господнього. Серед визначних парохів цієї церкви слід виокремити о. Захарія Ференчака. Він відкрив прицерковну „Школу бакалавра” з навчання торгівлі і рахування. Школа дозволяла виховувати професійних промисловців і торговельників, які, при цьому, мали прицерковне, духовне виховання.

В другій половині XVIII століття Богоявлінську церкву було перенесено в іншу частину Бібрки, т. зв. нова Бібрка. Одночасно було оновлено дерев'яні елементи храму, який було освячено 1780 року. Згодом на цьому місці постала теперішня церква Покрова Пресвятої Богородиці.

В листопаді 1895 року в Бібрці утворено місцеву „Просвіту”. До першого складу керівництва „Просвіти” входили священики Євген Дзерович, Яків Сінгалевич, Лев Левицький та Іван Білинкевич.

На початку 1905 року в Бібрці розпочалося будівництво храму Покрова Пресвятої Богородиці. Її будували на місці старої церкви, яку обмурували кам'яними стінами. Будівництво церкви тривало всього один рік і завершилося 1906 року.

Чин освячення нового храму відбувся 1907 року. Його провів Митрополит Андрей Шептицький. Після цього Митрополит двічі молився у Бібрській церкві. Спершу восени, 1914 року, коли заарештованим його привезли в це місто. 1932 року Митрополит Андрей провідав Бібрку урочисто.

Новітня історія греко-католицької спільноти в Бібрці розпочалася літом, 1990 року. 11 листопада 1992 року, через майже 790 років, було відновлено жіночий монастир, який освятив Блаженніший Патріарх Мирослав Іван кардинал Любачівський.

Перелік