Церква Собору Івана Хрестителя (с. Горішнє, Львівська область)

Церква зведена у 1867 році, очевидно, на місці давнішої дерев'яної. У 1910-х рр. церква ще була вкрита гонтами. Присінок прибудований у 1990-х рр.(?). Пам'ятка архітектури місцевого значення. Церква в користуванні громади УГКЦ.

Розташовується на рівній ділянці, при дорозі, посеред села. Хрещата одноверха. Складається з трьох квадратових у плані зрубів (до нави прилягають дуже вкорочені бічні рамена), орієнтованих вівтарем на північний схід. До вівтаря з обидвох сторін прибудовані ризниці (західна більша), вкриті двосхилими дахами, а до бабинця - великий рівноширокий ганок, також вкритий двосхилим дахом.

Бічний вхід до церкви існує у східній стіні бабинця. Стіни церкви шальовані вертикально дошками. Світловий восьмерик на середхресті нави вкритий низькою банею, яку вінчає ліхтар з маківкою. Менші ліхтарі з маківками вінчають гребені двосхилого причілкового даху бабинця і трисхилого вівтаря. На південь від церкви стоїть деревяна двоярусна квадратова в плані дзвіниця з великими голосниковими отворами, вкрита наметовим дахом.

Перелік