Святопокровський монастир сестер ЧСВВ (м. Яворів, Львівська область)

Нитка історії Святопокровського монастиря почала снуватися вже на поч. ХVІІ ст. У 1621р. монахині прибули до Яворова і поселилися у двох домах біля "Гірної" церкви. Згодом поважна яворівська міщанка Маргарита Жугаєвич подарувала Сестрам свою посілість, збудувала на ній монастир, а пізніше прийняла у ньому чернечий постриг з іменем Макрина і стала його ігуменею. Спочатку монастир був дерев'яний з невеличкою дерев'яною церквою при ньому. У 1847р. церква згоріла, чудесним способом вціліла лише одна ікона Пресвятої Богородиці.

Життя Сестер до приходу австрійської влади зосереджувалося на подвигах, постах і праці. За правління цісаря Франца Йосифа монахині були змушені (під загрозою закриття монастиря) розпочати освітньо-виховну діяльність. У 1848р. відкрили школу для дівчат, пізніше вчительську семінарію, а згодом гімназію та інтернат. Сестри виховували молодь у християнському та національно-патріотичному дусі, вчили різних ручних робіт та гри на музичних інструментах. Так монахині жили до 1945р. З приходом радянської влади школу і монастир зліквідували, а Сестер виселили. Про цю сумну подію згадує одна з монахинь Святопокровського монастиря мати Юлія Зелена: "Було то серед зими, коли приїхала до монастиря вантажна машина. НКВС-івці всіх Сестер "повантажили" на неї і повезли світ за очі. Довго нас возили-трясли містами і селами Галичини, ніби хотіли витрясти патріотичні почування, батьківську віру і любов до ближнього. Та вретшті десь серед поля, на морозяному вітрі зупинилися і наказали всім іти на всі чотири сторони". Велику монастирську бібліотеку загарбники спалили на цвинтарі, майно монастирське розграбували і знищили. Сестрам вдалося забрати зі собою лише чудотворну ікону і рукописну монастирську хроніку. Незабаром приміщення монастиря переобладнали під лікарню.

Декілька Сестер, уродженок Яворівщини, повернулися до Яворова і замешкали у монастирській пральні. Незважаючи на переслідування, постійні обшуки і погрози, Сестри далі молилися і виконували своє служіння: катехизували дітей, підтримували і заохочували людей молитвою та порадою, допомагали підпільним священикам.

На час виходу Церкви з підпілля у монастирській пральні залишилася лише одна Сестра, але вже у 2005 році прибули нові сили молодих Сестер, готових служити Богові і людям своєю молитвою і посвятою. Сьогодні у Святопокровському монастирі в Яворові проживає 7 сестер. Замешкують вони приміщення новозбудованого монастиря неподалік парафіяльної Церкви. У приміщенні монастиря діє дитяча захоронка "Сяйво", в якій Сестри виховують дітей дошкільного віку у християнському дусі. А також Сестри катехизують дітей та молодь, організовують з ними різні вистави та свята. Двері монастиря завжди відчинені для мирян, які чисельно звертаються до Сестер з проханнями про молитву. У монастирі часто відбуваються реколекції для дівчат та зустрічі Сестер.


Перелік