Церква Пресвятої Тройці (с. Пишківці, Тернопільська область)

За даними шематизму Станіславської єпархії, в 1785 р. парафія та храм с. Пишківці належали до УГКЦ. У 1840 р. зі старого храму перебудувавши новий, дерев'яний.

У 1923—1928 роках побудовано мурований храм, який освятив владика Станіславської єпархії Григорій (Хомишин).

У 1946—1961 рр. парафія і храм були в підпорядкуванні Російської православної церкви. У 1961 р. храм закрила державна влада.

У 1991 р. громада села конфесійно поділилася на віруючих УГКЦ і УАПЦ (тепер належить до ПЦУ), храм залишився за ними.

Парафію офіційно відновлено в липні 1991 року. Першу Святу Літургію 7 січня 1994 р. відправили під хрестом, пізніше молилися у приватному помешканні Марії Скульської, а відтак — у приміщенні старої школи.

Упродовж 2003—2006 рр. тривало будівництво храму, проект якого розробив архітектор Михайло Нетриб'як. Храм зводили за пожертви парафіян, жителя США Теодора Стельмаха, уродженця с. Пишківці, а також за підтримки керівництва Бучацького радгоспу-технікуму та благодійної організації із Німеччини «Церква в потребі».

У 2012 р. на храмовий празник Пресвятої Тройці Святу Літургію очолив владика Бучацькоі спархії Димитрій Григорак та освятив фігуру Пресвятої Богородиці. На завершення Святих Місій, які проводили отці і сестри Редемптористи в листопаді 2013 р., владика Димитрій також відвідав парафію, звершив Святу Літургію та очолив похід вулицями села із місійним хрестом.

При парафії діють: братство «Апостольство молитви» (очолює Мирослава ІЖук), Марійська дружина (Наталя Пискливець), Вівтарна дружина, біблійний гурток. Катехизацію проводить Надія Сулим. Голова парафіяльної ради — Михайло Каліка. На території парафії є фігура Пресвятої Богородиці.

Перелік