Церква Зачаття Святого Івана Христителя (с. Королівка, Тернопільська область)

Про те, шо в с. Королівка існувала церква, свідчить встановлений на цьому місці хрест із зазначенням дати її побудови — «1604 р.». З матеріалів генеральної візитації греко-католицьких церков Поділля 1730—1732 років, яку проводили за благословення єпископа Анастасія Шептицького, відомо, що у Королівні, яка після 1772 року була проголошена містечком, діяли такі храми: церква Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії (1723), парохом у ній служив о. Василь Іваницький; церква Успіння Пресвятої Богородиці (1731), — о. Андрій Солюкович. Джерела також згадують і про існування у Королівні Василіанського монастиря Зачаття святого Івана Хрестителя, збудованого у першій половині XVII століття.

Цей монастир було ліквідовано у 1745 році на підставі декрету «Inter plures» від 11 травня 1744 року Папи Бенедикта XIV про концентрацію малих монастирів Святопокровської провінції ЧСВВ. Згідно з Дубненською нарадою ЧСВВ 19 жовтня 1745 року монахів і майно пер вели у Кам'янець-Подільський монастир, тільки чудотворний образ Матері Божої урочисто перенесли у парафіяльний храм Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії.

У 1824 році було розпочато будівництво нового, третього храм який був освячений у 1851 році на честь назви монастиря — Зачаття Святого Івана Хрестителя. Тоді чудотворний образ Матері Божої урочисто перенесли у цей новий храм Церква наділена відпустом на честь свята Вознесіння Ісуса Христа. Чудотворний образ 13 червня 2011 року замироточив, що тривало упродовж трьох місяців.

При парафії діють: «Апостольство молитви», Марійська дружина.

На території парафії є фігури, капличка і хрести парафіяльного значення.

Парохи:

о. Василь Іваніцький,
о. Андрій Солюкович,
о. Йосип Соневицький,
о. Домінік Стебелецький,
о. Іван Любович,
о. Іван Брекович,
о. Іван Харук,
о. Віктор Райд,
о. Володимир Малиновський,
о. Євген Кріль,
о. Лев Кедринський,
о. Василь Невізовський,
о. Мирослав Гладяк,
о. Ростислав Глаляк,
о. Михайло Марущак (з 2001).

Перелік