Василіянський інститут філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського (м. Брюховичі, Львівська область)

Вже понад 10 років Брюховичах, неподалік Львова діє Василіянський інститут філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського. Тут ченці-василіяни протягом 6 років приготовляються стати священиками, щоб служити в Україні й поза її межами. На сьогодні у семінарії навчаються 67 братів-студентів. З них 48 ченців-василіян, 13 братів-редемптористів і 6 братів-оріоністів. Інші 15 ченців (священиків і братів), які проживають у монастирі, виконують різні служіння пов’язані зі священичою формацією василіян.

Навчання в інституті — головне. Але воно не може усунути спілкування з Богом. Тому дзвінок скликає студентів і їх наставників до монастирської каплиці на спільну молитву. Дзвінкими голосами лунають чернечі Богослужіння, глибока тиша западає під час медитації. Молитва у житті ченця займає особливе місце, адже він є покликаний дбати не тільки про власну душу. Поставлений Богом у цей стан, він молиться за світ та за спасіння кожної душі.

Окрім науки та молитви брати-студенти займаються різними справами, зокрема видавництвом християнсько-молодіжного часопису «Господь і я». Також співають у створеному монашому хорі "Deisis". Віднедавна відкрилася радіо та звукозаписна студія. До цього, наші брати час від часу брали участь у прямих передачах «радіо Незалежність», виступаючи на різні релігійні тематики. При інституті діє палітурний цех, де реставрують книги, а також продукують образки на мішковинному полотні. При потребі діє столярний цех, який виготовляє меблі для інституту та інших монастирів. У неділі і свята, а головно у дні відпустових святкувань, брати-студенти залучаються до помочі, зокрема співом та іншими обов’язками. На вакаціях, особливо, літніх, допомагають у різних справах в інших василіянських монастирях України і не тільки. Брати теж працюють із молоддю, наприклад, зі скаутами, проводять катехизацію, беруть участь у літніх таборах «Канікули з Богом». Кожного року брати-студенти ставлять різдвяні вистави, виконуючи своєрідну місію, що є однією з харизм Василіянського Чину.

З року в рік Василіянський інститут стає знаним не тільки у Василіянському Чині святого Йосафата, але й у цілій Католицькій Церкві. У ньому відбуваються численні зустрічі духовенства, монашества й мирян. При інституті також постійно діють осередок Католицького скаутства європи, центр волонтерів-катехитів «Веселі канікули з Богом», Школа Євангелізації св. Андрія Первозванного. За останній рік у нас в рамках різних зустрічей побувало близько 10000 тисяч людей. Всі вони мають можливість разом з василіянською братією, молитися й разом поглиблювати розуміння своєї віри під час реколекцій, наукових семінарів, вишколів чи реабілітацій від алкогольної чи наркотичної залежності. Для цього існує частина монастиря призначена для нічлігу гостей (майже 80 місць), кілька малих аудиторій і великий конференц-зал на 118 місць. У Конференцзалі ми можемо проводити не тільки різного роду зібрання, але також можемо здійснювати запис малих і великих хорів, оскільки поряд діє невелика звукостудія, де отці і браття приготовляють релігійні радіопрограми для України й поза її межами (Радіо Ватикану).

Для забезпечення духовних потреб монастирської спільноти існує невелика каплиця, яка була облаштована з частини рефектаря (їдальні). Вона вміщає близько 60 людей, що вистачає тільки на нашу чернечу спільноту, а разом з гостями й приятелями це дійсно дуже тісно. Така ситуація триває вже 10 років, тому ми нарешті вирішили розпочати заплановане ще колись будівництво невеликого храму, де б зосереджувалось літургійно-молитовне життя студентів-василіян й численних гостей.

Розклад богослужінь

2016-2017 навчальний рік
Будні дні (Пн-Пт)
7:10 — Божественна Літургія
18:00 — Вечірня (+Молебень — травень, червень)
Субота
7:30 — Утреня, Божественна Літургія
18:00 — Вечірня
Неділя і свята
7:00 — Божественна Літургія
9:00 — Утреня
10:00 — Божественна Літургія
12:00 — Божественна Літургія (В свята, які припадають в робочі дні Божественної Літургії о 12:00 немає)
18:00 — Молебень

Храм відчинений

6:30 - 22:00

Час сповіді

Під час богослужінь

Перелік