Церква Собору Пресвятої Богородиці (с. Воля, Львівська область)

Від початку заснування села Воля в різні періоди існувало декілька храмів .У податковому реєстрі 1517 року в селі згадана церква. Згадана церква в люстрації королівщин 1565 року та в податковому реєстрі 1577 року. Не збереглося жодних відомостей про церкву з XVII - першої половини XVIII ст.



1744 року старосамбірський деканальний візитатор відвідав село і записав в акті: "Церква Втечі до Єгипту Пр. Богородиці коштом громади 1672 року з дерева різного виставлена, з трьома верхами, в одному з яких (над бабинцем) дзвіниця. Гонтами ціла покрита, ремонту великого вимагає".

Давність церкви - постання її 1672 року підтверджує зокрема відсутність вікон у північних її стінах. Інвентар 1830 року датує церкву XVI ст., а шематизм 1903 року - 1798 роком, можливо, роком перебудови.Ця стара церква згоріла у 1918 році.

1923 року на її місці майстер-будівничий Григорій Комар з Ціневи звів зі смерекових брусів нову дерев'яну церкву за проєктом Теофіля Горницького з Самбора. Після Другої світової війни церква весь час була чинною. Стіни в інтер'єрі церкви 1982 року оббиті прес-плитою і вкриті трафаретним орнаментом малярем Миколою з Блажова. На південний схід від церкви розташована двоярусна дзвіниця, збудована одночасно з церквою.


Після ліквідації УГКЦ 1946р. храм знаходився у юриздикції українського екзархату РПЦ. В 90-х роках храм був у користуванні УАПЦ. Вірні УГКЦ молилися під храмом, проте з 2006 року богослужіння відбуваються почергово.

Розклад богослужінь

Лiтургiя вiдбуваеться кожної недiлi об 09:30 чи 12:00. Час чергується з православною громадою.

Перед Божественною Лiтургiєю служиться I-час.

Великi церковнi свята, якi припадають на буднi днi тижня лiтургiя служиться в тi самi години, але в понедiлок, середу i п’ятницю греко-католики мають можливiсть обирати коли зручнiше, а в iншi днi крiм недiлi православнi.

Час сповіді

Пiд час молитви I часу i перед Божественною Лiтургiєю

Перелік