Церква Покрови Пресвятої Діви Марії (м. Чернівці)

У науково-довідковій бібліотеці державного архіву Чернівецької області зберігаються відомості про те, що церква Покрови Пресвятої Діви Марії Чернівецького деканату Станіславівської греко-католицької єпархії заснована в м.Садгорі в 1835 році. Минуло кілька десятиліть і в 1888 році у, нашому мальовничому містечку, була збудована Церква Пресвятої Діви Марії. Через два десятиліття, у 1902 році Храм добудували. Пізніше, під час відвідин парафій Буковини та Франківщини вона була благословлена митрополитом Андреєм Шептицьким. Першим настоятелем у Садгірській парафії був отець Михайло Козаревський, він працював тут найдовше від попередників. На ті часи кількість греко-католиків Садгори налічувала більше 17 тисяч, з них не тільки мешканці самої Садгори, а ще й жителі прилеглих сіл Чорнівки (хоча там і була своя дерев'яна каплиця для греко- та римо-католиків), Васловівці, Денисівці, Шубранець, Шерівці.А також Жучка, Рогізна та Ленківці, які на сьогоднішній день є частинами Садгори.

У 1956 році Храм був повністю знищений, залишились тільки стіни.На початку 90-х церкву повернули у власність громади і з 1992 року розпочалася її реставрація. Опікувався громадою на той час отець Михайло Косило, який був і настоятелем Собору Успіня Пресвятої Богородиці в Чернівцях. За його парафіяльного служіння було повністю облаштовано Храм. Тоді парафіян налічувалося до 20-ти родин.

З 1995 року настоятелем Храму є отець Володимир Боровий. Впродовж 1996-2000 років завершено всю основну роботу з реставрації Церкви. Завдяки пожертвам і допомозі іноземних фундацій придбали іконостас, здійснили розпис храму. Буковинські митці Іван Балан та Юрій Гушкевич не лише майстерно розписали Церкву, а й відновили запристольну ікону Богородиці, датовану ще 1856 роком. У 2011 році повністю перекрили дах. Саме з таким надбанням греко-католицька церква Садгори підійшла до свого 110-го ювілею у 2012 році.

Згодом на подвір'ї було викопано криницю, а у 2015 році над церквою були встановлені чотири куполи, чим було повернуто Храм до його первозданного вигляду.

У 2016 році громада розпочала будівництво парафіяльного катехитичного центру.

Парафіяльні спільноти

Матері в молитві, Біблійний гурток, катехитична школа, хор.

До парафії належать близько 200 осіб.

У власності громади є церква та розпочате будівництво катехитичного центру.

Розклад богослужінь

Пн - 09:00 - Божественна Літургія

Вт - 09:00 - Божественна Літургія

Ср - 09:00 - Божественна Літургія

Чт - 09:00 - Божественна Літургія

Пт - 09:00 - Божественна Літургія

Сб - 09:00 - Божественна Літургія за померлих

18:00 - Вечірня

Нд - 09:00 - Утреня

10:00 - Божественна Літургія

Перелік