Церква Введення в храм Пресвятої Богородиці (с. Косів, Тернопільська область)

На початку XVIII ст. село перейшло у власність панів Рубчинських.

1812 — збудовано греко-католицьку церкву на честь св. Параскеви (Введення в храм Пресвятої Богородиці) і також вимурувано двоповерхову дзвіницю. За о. Михайла Вовчука було відремонтовано церкву і виконано розпис храму.
1991 — село втратило релігійну єдність і утворилася громада УАПЦ, яка захопила храм УГКЦ. Утворена того ж року греко-католицька парафія почала будівництво нового храму, який невдовзі велично постав у центрі села.
25 червня 1997 — новозбудовану церкву освятив єпископ Михаїл Сабрига.
2012 — в Косові вперше після розділення парафії відбулася спільна Хресна дорога за участі всього села разом із вірними УГКЦ, УПЦ КП та РКЦ, у травні — спільні маївки, на Богоявлення — спільне освячення води.
2013 — єпископ Бучацький Димитрій Григорак освятив внутрішній розпис храму та бічні престоли на честь Зарваницької Богородиці та Христа Царя. У цій знаменній події взяли участь священики УПЦ КП І РКЦ із хутора Хом'яківка.

На парафії діє братство «Апостольство молитви», спільнота «Матері в молитві», біблійний гурток.

У селі є три каплиці на честь Пресвятої Діви Марії (одна із них — на хуторі Хом'яківка), хрест на честь скасування панщини (1898), хрест на джерелі «Буланка».

Парохи:

о. В. Чаплинський
о. Д. Чимеринський
о. М. Кунанець
о. Михайло Вовчук (1933—1946)
о. М. Плецан (1946—?)
о. Б. Єдинак
о. Тарас Сеньків
о. М. Романець
о. С. Ліщинський
о. Р. Гончарик
о. І. Чайківський (2000—2012)
о. В. Лехняк (від 2012)

Перелік