Церква святого Юрія (с. Дуліби, Львівська область)

Перші документальні згадки про місцеву парафію датовані 1743 р. На місці сьогоднішнього дерев`яного храму, на поч. XX ст. була стара дерев`яна церква (з 1820 року?), біля якої стояла дзвіниця XVII ст. з чотирма дзвонами. У 1914 р. під час фронтових дій першої світової війни церква згоріла, а дзвони забрали спочатку російські, а пізніше німецькі військові. Існуючий дерев'яний храм на цегляному підмурку почали будувати в 1920 році, на місці спаленого, за старанням місцевого пароха о. Петра Шанковського.
Майстром будівництва був Василь Турчиняк (Турпеняк) з-під містечка Делятина на Гуцульщині (за даними церковного архіву). Церкву назвали в честь святого великомученика Георгія (Юрія) і поблагословили в 1923 р. Над входом у бабинець є табличка з датою "1921". До другої світової війни покровителем храму була Стрийська міська рада. Церква в користуванні громади УГКЦ. У 1998 р. розпочато будівництво нового мурованого храму Преображення Господнього.
Знаходиться віддалено на північний захід від села, біля дороги до села Грабовець, на цвинтарі. П`ятиверха хрещата у плані будівля. Її вівтар гранчастої форми орієнтований на північний схід. Окрім нього до квадратової нави з обидвох сторін прилягають також гранчасті бічні рамена, а по осі - прямокутний бабинець з прибудованим вужчим присінком з надбудовою.
При повздовжніх стінах вівтаря прибудовані ризниці. Піддашшя, яке оточує церкву і опирається на профільовані випусти вінців зрубів і такі ж приставні кронштейни, над входом до бабинця розриває широкий балкон-проповідниця, вкритий двосхилим дахом. Стіни підопасання з відкритих брусів зрубу (на брусах випалені, очевидно, майстрами-гуцулами, великі хрести), надопасання - шальовані вертикально дошками.
У західних стінах бічних рамен є додаткові входи до церкви. Вражає кількість і асиметричне розташування вікон у стінах церкви (за моїми підрахунками їх близько 45!). Середхрестя нави заверпшує світловий восьмерик з одним заломом, вкритий грушастою банею, увінчаною ліхтарем з маківкою. На гребені двосхилого даху бабинця і багатосхилих дахів бічних рамен і вівтаря посаджені менші світлові восьмерики, також вкриті грушастими баньками, які вінчають маківки. На схід від церкви розташована мурована восьмибічна триярусна дзвіниця, вкрита невеликою банею. Поблизу церкви поставили пам'ятник "Ювіляту Отцю Михайлу Дацишину".

Церкву очолювали парохи:

  • 1900—1925 рр. — о. Петро Шанковський;
  • 1925—1953 рр. — о. Михайло Матківський;
  • 1954—1961 рр. — о. Микола Пронюк;
  • 1961—1993 рр. — о. Михайло Дацишин;
  • 1993—2008 рр. — о. Василь Кривецький.

Станом на 2020 рік адміністратором парафії є отець Ігор Задерецький

Перелік